Als je je gebruikte auto wilt verkopen dan zijn er verschillende opties. De meeste mensen ruilen hun auto in als ze bij een dealer een nieuwe of volgende gebruikte auto kopen. De dealer biedt vaak een hogere prijs dan een opkoper, zeker als je hetzelfde merk koopt. Hij kan een auto van zijn eigen merk immers makkelijker verkopen. Als je geen volgende auto wilt aanschaffen dan kun je ervoor kiezen om je auto particulier te verkopen, bijvoorbeeld via Marktplaats. Hier zitten wel wat risico’s aan. Een andere mogelijkheid is om je auto te koop aan te bieden op een platform voor gebruikte auto’s.

Verkopen via Marktplaats

Je auto online verkopen via Marktplaats is een mogelijkheid, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Ten eerste is adverteren niet gratis. Daarnaast moet je goed opletten met wie je zaken doet. Als je een auto te koop hebt, spreek dan nooit af op je huisadres. Iemand die weet waar je woont en dus ook waar de auto nu voor de deur staat, kan heel andere bedoelingen hebben. Het komt voor dat een afspraak wordt gemaakt om te komen kijken voor de volgende dag, waarna je de volgende ochtend moet ontdekken dat je auto is gestolen. Spreek dus af op een neutrale plaats. Een proefrit maken kan natuurlijk, maar doe dit alleen als je zelf meerijdt of als je echt zeker weet dat de koper te vertrouwen is. Let er tenslotte op dat de betaling inderdaad goed verloopt. Geef de sleutels pas af als het bedrag op je rekening staat en zorg ervoor dat het kenteken is gevrijwaard.

Je auto verkopen via een platform

Zeker als je snel van een gebruikte auto af wilt is een advertentie op een speciaal platform voor gebruikte auto’s vaak de beste optie. Wil je een auto verkopen van een overleden familielid, of wil je van je auto af omdat je de vaste lasten niet meer wilt of kunt betalen dan is dit de beste optie. Ook kun je hier auto’s verkopen die schade hebben of die niet meer door de APK komen. Deze auto’s worden gekocht door handelaren in auto-onderdelen. Een voorbeeld van zo’n platform is Looping.nl. Hier kun je een advertentie plaatsen waarin je je gebruikte auto te koop aanbiedt. Je krijgt over het algemeen binnen een dag een bod. Het staat je vrij om dit wel of niet te accepteren.

Wat is mijn gebruikte auto waard?

Als je het lastig vindt om de waarde van je gebruikte auto te bepalen dan kun je online een indicatie vinden op basis van het kenteken en dus het bouwjaar. Deze prijs is een richtlijn, hoeveel je voor een auto kunt vragen hangt natuurlijk ook af van hoe de auto eruit ziet. Ben je er zuinig op geweest of zitten er hier en daar krassen en deuken? Heeft de auto recent onderhoud gehad of moet de nieuwe eigenaar er rekening mee houden dat er bij de volgende APK het nodige aan versleuteld moet worden? Een autohandelaar moet natuurlijk ook zelf nog wat aan de auto verdienen. Als je aan een handelaar verkoopt zal het bod daarom over het algemeen lager uitvallen dan bij particuliere verkoop. Maar al de tijd dat je de auto niet verkoopt betaal je wegenbelasting en verzekering. Snel verkopen kan dus zeker voordeliger zijn, ook al is de opbrengst lager.