HOORN - Over het via internet verkopen van je auto gaan heel wat horror verhalen. Autohandelaren die ineens een veel lagere prijs willen betalen dan eerder afgesproken. Particulieren die een proefrit willen maken en vervolgens nooit meer terugkomen. En dan zijn er nog de advertenties voor gewilde auto’s waar een geïnteresseerde op reageert, je adres vraagt en de volgende dag blijkt je auto gestolen. Je moet enorm op je hoede zijn wil je je auto verkopen zonder met oplichting of diefstal te maken te krijgen. Maar toch kiezen heel veel mensen ervoor om hun auto online te koop aan te bieden.

Hoe weet ik of een verkoop site betrouwbaar is?

Er zijn talloze websites waar je je tweedehands auto te koop aan kunt bieden. Maar hoe weet je of een website betrouwbaar is en of je er een eerlijke prijs krijgt? Je kunt reviews lezen van mensen die ervaring hebben met een bepaalde website. Houd er daarbij rekening mee dat sommige websites niet echt zijn. Niet elke positieve review is geschreven door een klant. Kijk dus goed waar de review staat en of er ook mensen zijn die minder positief zijn. Uitsluitend lovende kritieken is meestal niet erg betrouwbaar. Als je een Looping review leest weet je in ieder geval of dit bedrijf bij klanten een goede indruk heeft achtergelaten.

Wie doet een bod op mijn auto bij online verkoop?

Als je je auto te koop aanbiedt op een verkoop platform dan krijg je doorgaans een bod van een autohandelaar. Die baseert zijn bod op de mogelijkheden om de auto door te kunnen verkopen of op basis van eventueel bruikbare onderdelen. Je kunt ook een beschadigde auto verkopen bij Autoverkoopsites.com. Als de auto betrokken is geweest bij een aanrijding, of alleen nog met hoge kosten door de APK komt, dan is verkopen aan een handelaar voor de onderdelen vaak financieel aantrekkelijker dan de auto bij de garage of het bergingsbedrijf achterlaten. Auto onderdelen zijn zeer gewild en daarom is er een levendige handel.

Verkopen aan een particulier: Hier moet je op letten

Verkoop je je auto aan een particulier dan zijn er ook een paar zaken waar je op moet letten. Het kan verstandig zijn om op neutraal terrein af te spreken in plaats van bij je thuis. Zeker bij een gewilde auto loop je anders het risico dat je auto daags na de ontmoeting met de ‘koper’ ineens blijkt te zijn gestolen. Als de verkoop doorgaat, zorg dan dat je controleert of het geld inderdaad is overgemaakt op je rekening en je niet bent bedrogen met een nep bank app. Zorg ervoor dat het kenteken meteen wordt gevrijwaard zodat je niet meer verantwoordelijk bent voor wat er met de auto gebeurt nadat je de sleutels hebt overgedragen. Wil de koper een proefrit maken dan kun je natuurlijk gewoon meegaan, onder het motto dat je tijdens de proefrit wellicht nog vragen kunt beantwoorden of dingen toelichten over de auto. Zo loop je niet het risico dat de proefrit eindigt met diefstal.