In Nederland is het relatief goed geregeld met de veiligheid op de werkvloer. Dit is je ongetwijfeld bekend en zeker wanneer je het vergelijkt met andere tijden. Zo heb je tijdens je geschiedenisles ongetwijfeld wel iets geleerd over de barre omstandigheden in de eerste fabrieken. Ook in veel andere landen, zeker ontwikkelingslanden, is het ook slecht gesteld met de veiligheid en dat is erg jammer.
Veilig werken is immers een recht. Je laat daarmee zien dat je je werknemers serieus neemt, het is beter voor de relatie tussen werkgever en werknemer en uiteraard is het in Nederland ook wettelijk verplicht. Toch is werken nooit helemaal zonder risico’s en is er nog genoeg te doen om gevaren te reduceren. Maar wat zijn dan belangrijkste gevaren en wat kun je er zoal tegen doen?
Chemische gevaren
Een bekend, maar toch vaak onderschat risico op de werkvloer: problemen met de luchtkwaliteit. Het inademen van ongezonde lucht kan verstrekkende gevolgen voor de gezondheid hebben. En uiteraard loop je in de ene branche meer gevaar dan in de andere. Wanneer je bijvoorbeeld met chemische stoffen werkt, zoals verf, zuren of andere zaken. Dan dien je altijd persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken. Dit staat ook in de Arbowet en een goede werkgever heeft dit ook voor elkaar.
Maar ongezonde stoffen kunnen ook veroorzaakt worden door het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden. Bij zandstralen komt bijvoorbeeld kwartsstof vrij en dit kan tot longschade leiden. Wanneer er binnen je bedrijf regelmatig wordt gestraald, doe je er ook goed aan om te investeren in goede apparatuur van https://www.normfinish.com/nl/. Dat kan de straaltechniek zeker bevorderen.
Fysieke gevaren
Bij fysieke gevaren denk je ongetwijfeld allereerst aan de bekende veiligheidsrisico’s. Zoals vallen, het gebruik van bepaalde snijmachines en ga zo maar verder. Echter, het is goed om te weten dat fysieke gevaren veelomvattend zijn. Op kantoren wordt dit nog weleens onderschat, omdat dit, in vergelijking met bijvoorbeeld de bouwsector, als relatief veilig wordt gezien. Maar daar loop je dan weer ergonomische risico’s.
Denk aan een niet-ergonomische werkplek waardoor je een muisarm krijgt, rugproblemen en ga zo maar verder. En een andere vorm van fysiek gevaar: overmatige blootstelling aan geluid. Dit komt met name voor in fabrieken, maar ook in andere branches waar je het niet verwacht. Zoals de horeca wanneer de muziek te hard staat. De meeste fysieke gevaren zijn te voorkomen door goede veiligheidsmaatregelen, investeren in de juiste producten, voorlichting geven en ga zo maar verder.
Mentale gevaren
En als laatste nog een gevaar waar de laatste tijd gelukkig meer aandacht aan wordt besteed: de mentale gevaren. En dat gaat verder dan alleen een verhoogde werkdruk met kans op een burn-out. Maar denk dan ook aan inclusiviteit op de werkvloer. Dat niemand wordt buitengesloten en iedereen zich vrij voelt om zichzelf te zijn.