Er is tegenwoordig een gigantische hoeveelheid verschillende soorten bodembedekking en ondergrond voor dieren verkrijgbaar. Voor in de stal, in de wachtruimten, in de kalverboxen of in de afkalfboxen zijn diverse soorten ondergrond te bestellen. Maar welke is nou eigenlijk 100% veilig?

Je wil het beste voor je dier, want je wil immers ook altijd het beste voor jezelf. Daarbij moet je natuurlijk wel kijken naar je persoonlijke wensen, wat de eventuele voorkeuren zijn van je paard, je pony of je melkkoeien en niet te vergeten je portemonnee. Het aantal veehouders dat Lava 3 ligboxenstrooisel gebruikt neemt snel toe.

Gezondheid
De gebruikers nemen een positief effect waar bij de gezondheid van de melkkoeien. Bovendien zorgt Lava 3 van De Lange B.V. uit Ursem, nadat het in de stal zijn werk heeft gedaan, voor de binding van stikstof en mineralen in de mestput. Lava 3 is dus perfect te recyclen.

Droge ondervloer
Lava 3 heeft als voordeel een bijzonder droge ondervloer. Nog beter dan zaagsel zorgt het voor een sterk verminderde uitstoot van ammoniak, dus zul je minder last van vliegen hebben in de stal. Het is ook prima te combineren met zaagsel en houtvezel en je kunt het product zowel in pure vorm gebruiken als gemengd met ligboxstrooisel. Lava 3 is verkrijgbaar in verschillende verpakkingsformaten en nieuw is een mix van wit zaagsel met Lava 3.

Lava 3 is bovendien veel minder agressief is dan kalk- of krijtproducten die als strooisel voor ligboxen worden verkocht. De spenen van de koeien zijn zachter en de klauwen minder gevoelig. De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft vastgesteld dat het lavameel absoluut onschadelijk is! Lava 3 zakt niet naar de bodem van de mestput maar verbindt zich aan de zwevende organische massa. De sporenelementen in het Lava 3 ligboxstal strooisel stimuleren de gisting in de mest. De waarden van gebonden stikstof en fosfaat gaan omhoog wat een meerwaarde geeft bij het bemesten van gras- of bouwland. Kalk echter zet stikstof in de mest om in ammoniak. Vul de ligboxen met zaagsel of stro en strooi daar overheen een laag Lava 3. Het is ook mogelijk een mix te bestellen, Lava 3 gemengd met ligboxstrooisel.