Voel je soms dat je niet genoeg waardering krijgt in je relatie? Die behoefte aan erkenning is begrijpelijk, maar soms kan het ook een struikelblok worden. Het wordt tijd om jezelf te bevrijden van de constante drang naar goedkeuring, en werkelijke voldoening te vinden bij jezelf.


De zoektocht naar waardering

Je kent dat gevoel wel: wanneer iemand anders waardeert wat je doet, voel je je geweldig. Het vergroot je geluk, omdat je merkt dat anderen jouw inzet op prijs stellen. Je voelt je happy en voldaan het is een soort van tevreden gevoel, en dat is geweldig.

Loslaten van externe goedkeuring

Maar laten we eerlijk zijn, niet iedereen zal altijd zien hoeveel moeite je ergens in steekt. Soms nemen mensen je inspanningen voor lief en lijken ze je subtiele hints niet op te pikken. Wat doe je dan? Je gaat toch niet vragen of klagen om die gewenste waardering, maar wat dan wel?

Laat me je een gedachte geven: stel je voor dat je in een positief gevoel kunt stappen. Een leven vol liefde, innerlijke rust, balans en betekenis. Dat klinkt geweldig, toch?

Een voorbeeld: je hebt het hele huis opgeruimd en blinkend schoongemaakt. Je voelt je trots en zeer voldaan. Maar dan komt je partner binnen, ploft neer op de bank en lijkt totaal niet te merken dat er iets is veranderd.

Het gevoel van onopgemerkt zijn..

Geen complimentjes, geen bewondering, geen greintje waardering voor al dat harde werk dat jij hebt verricht. Natuurlijk zou je willen dat je partner het zou zien en er iets van opmerkte en jou een bedankje gaf voor jouw inzet in het huishouden, maar in plaats daarvan heerst er stilte.

Waarom doe je wat je doet?

Herken je dit? Als je je verdrietig voelt door zo'n situatie, is het mogelijk dat je te afhankelijk bent geworden van de erkenning van anderen. En stel jezelf dan de vraag: waarom heb je eigenlijk het huis schoongemaakt?

Was het omdat je zelf geniet van een schone omgeving, of hoopte je stiekem op een overvloed aan dankbaarheid?

De drijfveren achter je acties

Laat ik het eens een beetje duidelijker maken: je hoeft niet het huis schoon te maken om de goedkeuring van je partner te winnen. Je kunt het doen omdat je er zelf vreugde uithaalt, zelfs als niemand anders het ziet.

Het is een verraderlijke weg om voortdurend te smachten naar waardering van je partner. Soms zul je jezelf in bochten wringen om die erkenning te krijgen. Maar subtielere signalen worden vaak gemist en uiteindelijk kan dit leiden tot frustratie. Voor je het weet, ben je verwikkeld in discussies over hoe je "nooit gewaardeerd wordt".

Relatieverbetering door zelfwaardering

Hier komt de waarheid: hoewel het fijn is als je partner je regelmatig waardeert, mag je hier niet van afhankelijk zijn. Laat je geluk en eigenwaarde niet volledig leunen op de goedkeuring van anderen. Leef voor jezelf en waardeer je eigen inzet.

En raad eens? Wanneer je loskomt van de drang naar erkenning van je partner, kun jij juist een betere partner worden. Minder geruzie, minder wrijving en daardoor een veel fijnere leefomgeving. En wie weet, misschien zal je partner ook meer waardering tonen als je niet langer zo afhankelijk bent.

En zelfs als er helemaal niets verandert, is dat oké. Je hebt jezelf bevrijd van een onnodige beperking in je leven. Wacht niet langer op waardering of goedkeuring van anderen. Laat je geluk niet gevangenzitten door je partner. Leef voor jezelf en geef jezelf de waardering die je verdient.

Het loslaten van externe bevestiging

En als je merkt dat je verslaafd bent aan de erkenning van anderen, is het tijd om daar verandering in te brengen. Leer jezelf accepteren en liefhebben, en zie hoe dit je leven transformeert. Je bent het waard.

Wil je leren hoe je jezelf kunt bevrijden van de constante drang naar goedkeuring en hoe echt bij jezelf het geluk kunt vinden? Wil je af van dat constante gevoel dat je niet gewaardeerd wordt en geen last meer hebben van alle emoties die je hierdoor ervaart. Neem vandaag nog contact met me op voor meer informatie. Want wanneer je dat kunt, ga je veel meer van het leven leren genieten en dat verdien je! 💪❤️ #Zelfliefde #PersoonlijkeGroei #Coaching"

Liefs Saskia

www.unchainyourbrain.nl

Individuele Relatie Coaching

Andijk

06-28886657