KOMENDA - Met succes is Maaike Boogaard vrijdagavond als eerste Nederlandse professionele wielrenster weer in wedstrijdverband in actie gekomen. In het Sloveense Komenda heeft de 21-jarige renster uit Zwaag de GP Plastika Virant gewonnen. Boogaard, die rijdt voor de Italiaanse-Sloveense wielerploeg Ale – BTC Ljubljana, pakte de meeste punten in het criterium dat werd verreden als een puntenkoers. Ze kwam daarnaast ook nog solo bij de finish aan. “Het was heerlijk om weer te koersen en ik ben ook erg blij met hoe dat ging.”


In 21 rondes tijd werd in Slovenië zes keer om punten gesprint. “Ik heb de eerste sprint laten lopen, omdat ik van plan was om na de tweede sprint aan te vallen. Mijn ploeggenote Urska Bravec reed na de eerste sprint weg en sloeg direct een redelijk gat. Na de tweede sprint ben ik naar haar toegereden. Ik ben direct op kop gaan rijden we hebben het peloton niet meer terug gezien, tot we ze in de slotronde bijna inhaalden. We werkten goed samen en twee rondes voor het einde ben ik bij haar weggereden, waarna ik mijn weg naar de solo af kon leggen.”

Hoewel ze nu als eerste Nederlandse renster weer in actie kwam in een niet virtuele wedstrijd, zal ook Boogaard nu weer even moeten wachten op een volgende koers. “Wanneer die is, blijft nog steeds een vraagteken”, zegt ze. Boogaard’s team hoopt in ieder geval de Strade Bianche op 1 augustus als eerste wedstrijd te rijden. Boogaard kan in ieder geval met vertrouwen vooruit kijken. “Ik heb toch al een mooie bevestiging gekregen dat ik op de goede weg ben. Tijdens de wedstrijd voelde ik me erg sterk en ik merkte gelijk dat ik ondanks alle omstandigheden met corona wel goede progressie heb gemaakt.”

GP Plastika Virant
De GP Plastika Virant werd voorafgaand aan de Tadej Pogacar Cup verreden. Die wedstrijd voor elite mannen is vernoemd naar Tadej Pogacar, die in 2019 derde werd in de Ronde van Spanje en uit Komenda afkomstig is. Voor de Sloveense elite vrouwen en elite mannen was de wedstrijd een laatste test voor komende zondag. Dan worden de Sloveense kampioenschappen verreden, de eerste door de UCI weer toegestane wedstrijden sinds de coronacrisis midden maart een voorlopig einde betekende van het internationale wielerseizoen.