HOORN – Eduard Haavekost maakte er nooit een geheim van. Met zijn team, WFHC Hoorn dames 1, wil hij dolgraag promoveren. In die jacht zijn de komende twee duels enorm belangrijk.

Afgelopen weekend wist de Hoornse hockeyploeg goede zaken te doen door de thuiswedstrijd tegen Shinty met 2-1 te winnen en zo de derde plaats over te nemen van die ploeg. “Dat was heel belangrijk voor ons”, zegt Eduard Haavekost. De coach is ondertussen bezig met een training van de B1. Het is één van zijn bezigheden bij WFHC Hoorn waar hij dagelijks te vinden is. “Ik kom hier elke dag rond vier uur en ik vertrek rond tien uur in de avond. Ik ben continue bezig met hockey en dat zie ik als een groot voordeel. Ik kan heel veel aandacht besteden aan de speelsters.” vervolgt de jeugd-, en hoofdtrainer.

Cruciaal
Doordat zijn teken volledig in het leven staat van zijn grote passie kan hij zich vol overgave storten in het ontwikkelen van de speelsters. Naast de B1, die de nodige inzet tonen tijdens hun training, is Haavekost hoofdtrainer van de dames 1 waarmee hij op koers ligt voor promotie. Om dat doel te behalen zijn de komende weken cruciaal volgens de coach. Nadat het afgelopen weekend dus wist te winnen van Shinty treffen de Hoornse hockeysters in de komende twee weken achtereenvolgens koploper Soest en nummer twee Nieuwegein. “Dit zijn de wedstrijden waar het om gaat en waarin we het moeten laten zien”, stelt Haavekost. “Het zijn ook de leukste en zwaarste wedstrijden. Maar we moeten er ook proberen van te genieten.”

Vertrouwen
Terwijl het zonnetje op de doordeweekse avond voor een aangename temperatuur zorgt spreekt Haavekost vol vertrouwen over het eerste damesteam. Met slechts één verliespartij in de laatste acht competitieduels heeft de coach ook wel wat om op te bogen. “Het vertrouwen is heel groot aan het worden. Ik denk dat we in de komende twee weken hele leuke dingen kunnen doen”, zegt de oefenmeester. “We zitten in een flow dus dat moeten we volhouden.”

Op de vraag waar de kracht van WFHC Hoorn dames 1 ligt haalt Haavekost een cliché aan. “Onze kracht ligt echt bij hard werken. We moeten het met en voor elkaar doen. Het klinkt heel clichématig maar het is wel zo”, zegt de coach. De wil is één, maar de kwaliteit moet er ook zijn. En daarin ziet de gepassioneerde oefenmeester een duidelijke groei. “Aan het begin van dit seizoen was het niveau wat laag. Nu zie je op trainingen dat er een hoog niveau wordt gehaald.”

Komende zondag gaat de nummer drie op bezoek bij koploper Soest. De ploeg zal moeten knokken om een goed resultaat neer te zetten. Afgelopen weekend bewees het al dat het daar toe in staat is. De hockeysters bogen immers een 0-1 achterstand om en wonnen uiteindelijk met 2-1 waardoor het loon naar werken kreeg. Dat zal het team komende zondag opnieuw moeten laten zien.