BLOKKER – Het had zo’n mooi weekend kunnen worden voor Westfriezen. Met de concurrenten die tegen elkaar spelen had de ploeg uit Zwaag goede zaken kunnen doen in de top van de Derde Klasse. De Blokkers staak daar een stokje voor. Want in tegenstelling tot de gasten wist de thuisploeg een sterk duel op de mat te leggen, 3-0.

‘Westfriezen gaat er geen 3-3 meer van maken’, zegt een lachende toeschouwer tegen de anderen op de tribune als hij zijn weg naar de uitgang in zet. In Blokker zullen de andere supporters daar geen moment anders over hebben gedacht. Op dat moment had De Blokkers immers een 3-0 voorsprong in handen en een reden om aan te nemen dat het nog fout kon voor de gastheer was er niet.

Teleurstellend
Het is minuut 47 als een schot van Westfriezen over het doel vliegt. Het is één van de eerste kansen die de ploeg weet te creëren. Het zegt alles over de derby en vooral het spel van de gasten. ‘Dit was heel slecht, op alle fronten. Felheid, de wil om te winnen. Ik snap er niks van’, stelde een zichtbaar teleurgestelde Patrick Huisman. De coach zag zijn ploeg ondermaats presteren. ‘Je weet dat zij agressief starten en ook met de stand in je achterhoofd, dan moet het anders. Als je dat niet snapt moet je je schamen.’

Het zijn duidelijke woorden van de coach. En agressief starten deed De Blokkers ook zeker. Al na anderhalve minuut had het de score geopend. Uit een voorzet van Barry Rageh kopte Jasper Fennis binnen. ‘Dat hielp ons zeker, het voetbalt makkelijker’, zei Constantijn Schouten. In een eerste helft die niet bol stond van de kansen liet Patrick Huisman na 24 minuten van zich horen. ‘Er moet een tandje bij’, schreeuwde de coach naar zijn spelers. De bal werd te vaak ingeleverd bij De Blokkers, dat het wel op de rit had. Met meerdere spelers die vorig jaar nog in het tweede speelde maakte het een sterke indruk. Schouten: ‘We hebben een goede mentaliteit.’ Op slag van rust verdubbelde René Wever met een schot in de linkerhoek de score.

Ingrijpen
De eerste helft is voor Huisman reden om in te grijpen. De coach brengt Bart Overtoom en Robin Valk in. Het brengt echter niet het gewenste effect. Grote kansen blijven uit en tot overmaat van ramp krijgt het de 3-0 om de oren. De Blokkers aanvoerder Mark de Wit reageert alert als de bal vanaf rechts wordt voorgegeven. Als een vrije trap en een afstandsschot in het restant niets oplevert weet Westfriezen zeker dat het onderuit gaat, terwijl De Blokkers weer drie punten kan bijschrijven. ‘We deden het de vorige twee weken goed, maar nu lieten we het afweten’, aldus Huisman. Naast hem loopt een erg vrolijke Constantijn Schouten. ‘Dit is een heerlijke overwinning.’

De Blokkers – Westfriezen 3-0 (2-0)
1-0 Jasper Fennis (2e)
2-0 René Wever (41e)
3-0 Mark de Wit (55e)

De Blokkers: Pool. J. Hommersen, El Guennouni, Mulder, Mecidi. De Wit, Wever, Jansen, Van der Linden. Rageh (Kandhai/87), Fennis (Juan/85).

Westfriezen: Punter. De Graaff (Overtoom/46), Van Diepen, Rood (Valk/46), Van Diepen. Gieltjes (Haarms/61), Weevers, Broers, Beerepoot. Mak, Apreda.