MEDEMBLIK - De kampioenen van 2017 waar gemeente Medemblik trots op is.

Voorafgaand aan de nieuwjaarsreceptie van woensdag 10 januari huldigde wethouder Joset Fit de sporters uit onze gemeente die in 2017 een kampioenschap behaalde.

Jiu Jitsu:

Het wordt elk jaar mooier bij Budoschool Shi Sen Do. In 2017 werden 5 duo's Nederlands Kampioen.

Rae Roelandschap en Robin Back zijn voor het eerst Nederlands Kampioen geworden bij de Cadetten dames!

Ciska Niemeijer en Frank Beukers werden ook voor het eerst Nederlands Kampioen, bij de Mix senioren.

Isaak Weel en Jochem Bos prolongeerden hun titel en werden opnieuw Nederlands Kampioen Jiu Jitsu Cadetten heren.

Floyd Knijn en Fenno Uijldert prolongeerden ook hun titel als Nederlands Kampioen Jiu Jitsu Senioren heren.

Eady Roelandschap en Job Weel zijn voor de derde keer op rij Nederlands Kampioen geworden Jiu jitsu Aspiranten Mix. Maar ook op het internationale niveau behoren zij tot de absolute top: op het Europees Kampioenschap in Roemenië wonnen ze brons en op het Wereld Kampioenschap in Athene zelfs zilver!

Inline-skaten en schaatsen:

Wereldtopper Irene Schouten was vanwege een trainingskamp niet bij de huldiging aanwezig. Ze is voor de derde keer op rij Nederlands Kampioen marathonschaatsen geworden en ook won ze de titel bij het inline-skaten. Zij vertegenwoordigt Nederland volgende maand in Zuid Korea bij de Olympische Spelen op de Mass start.

Jordy van Workum en Janno Botman zijn elk jaar goed voor meerdere titels en ook in 2017 was dat het geval.

Jordy is de Nederlands Kampioen op de 3 kilometer schaatsen en bij het inline-skaten zelfs op vier verschillende onderdelen, op de baan en op de weg. Daarnaast won hij medailles op het Europees Kampioenschap in Portugal en werd hij 10e op het Wereld Kampioenschap in China.

Janno is een echte sprinter. In 2017 won hij de nationale titel bij het schaatsen op de 500 meter en bij het inline-skaten op de 300 meter. Ook op het Europees Kampioenschap won hij medailles en pakte hij zelfs de winst op de One lap; maar na een protest van de Franse ploeg moest hij die medaille helaas inleveren.

Bij de Junioren C schaatsers was er dubbel succes met de kampioenen bij zowel de jongens als de meisjes:

Bente Kerkhof en Ivo de la Porte zijn Nederlands Kampioen marathonschaatsen.

Zoals Bente en Ivo bij het marathonschaatsen hun categorie domineren, zo hebben wij ook bij het G-Inline-skaten twee toppers: Sophie Oud en Tessa Botman.

Sophie is de Nederlands Kampioen op de 300 meter geworden.

Tessa won zelfs twee titels: ze is de Nederlands Kampioen op de 500 en 1.000 meter.

Maaike Koomen is Nederlands Kampioen allround schaatsen bij de studenten geworden en won alle vier de afstanden.

Diverse sporten:

• Een hele mooie sport ook om naar te kijken is het showrijden van de kunstschaatsende zusjes

Isabel en Michelke Dubbeld: ik mag ze alweer voor de derde keer huldigen. In 2017 werden zij met hun team Nederlands Kampioen Showrijden.

• Jordy Mol is nog zo’n jong talent die wij rijk zijn. Jordy is trampoline springer en werd op 18 juni in Ahoy Rotterdam Nederlands Kampioen Synchroon springen. Het WK miste hij op een haar en dat is dan ook zijn ultieme doel voor 2018.

• Mike van Vugt rijgt de titels aan elkaar: hoewel hij pas 13 jaar is mag ik hem voor het vierde jaar op rij huldigen. Mike is de Nederlands Kampioen Rookie Junior Max. Daarnaast werd hij 2e in het Europees Kampioenschap en 8e in het Wereld Kampioenschap.

• Elroy Schot is Nederlands Kampioen geworden in een sport waarin ik nog niet eerder iemand heb mogen huldigen. Een primeur dus dit jaar. Elroy is een hele goede zwemmer. Hij heeft met zijn Amsterdamse club goud gewonnen op de 4x 200 meter vrije slag. Individueel pakte hij bovendien nog zilver en brons.

Biljarten:

• Jordy en Ferry Jong noemde ik al even in mijn welkomstwoord: in hun jeugdtijd wonnen ze al diverse nationale titels. Ferry heeft bij de jeugd zelfs al eens een Europees Kampioenschap gewonnen.

Jordy was in 2017 nog Junior en werd Nederlands Kampioen op de grote tafel. Maar hij pakte verrassend op de grote tafel ook het Nederlands Kampioenschap Libre bij de Senioren. Dat was een historische finale: hij speelde tegen zijn broer Ferry en het was dus een finale met heel jonge spelers.

Ferry verloor dus de finale bij het Libre van zijn broertje. Maar met zijn team bij de Senioren is hij Nederlands Kampioen in de Top-teamcompetitie geworden.

Wielrennen:

• In het wielrennen hadden we in 2017 twee Nederlands kampioenen: Caroline Groot en Erwin Smit

Caroline won bij het NK para-cycling de nationale titel. Caroline was altijd een fanatieke schaatster. Bijna 4 jaar geleden liep ze bij een operatie aan haar onderbeen een zenuwbeschadiging op. Hierdoor kan ze niet meer zelfstandig lopen en fietsen. Ze ontdekte het para-cycling en hierin blinkt ze uit. Ze is door de bondscoach opgenomen in het team op Papendal. Zij richt zich op de Paralympische Spelen in Tokio 2020. Ze kan er vandaag niet bij zijn maar haar vader neemt het beeldje voor haar in ontvangst.

Erwin is een jonge, talentvolle wielrenner die al een aantal keren dichtbij een Nationale titel zat. En kortgeleden was het raak: Erwin is Nederlands Kampioen baanwielrennen achter de Derny geworden. Voor diegene die denkt ‘Derny’? Dat is zo’n brommertje waar de wielrenners hoge snelheden achter bereiken.