ALKMAAR - Het is dit jaar 20 jaar geleden dat sportorganisatie Le Champion haar eerste wandeltocht organiseerde. Op zaterdag 11 januari 2003 wandelden 2.800 deelnemers over een besneeuwd parcours in Egmond aan Zee en omgeving. Nu, twee decennia later, brengen de wandelevenementen en verschillende clubwandeltochten jaarlijks honderdduizend deelnemers in beweging.


De wandeltocht op die mooie januaridag in 2003 bracht de deelnemers over het uitdagende parcours van de NN Egmond Halve Marathon, die een dag later op het programma stond. In september van dat jaar was het parcours van de Dam tot Damloop het decor van de 1e editie van de Dam tot Dam Wandeltocht. Met meer dan 3.000 finishende deelnemers in Zaandam raakte de organisatie ervan overtuigd dat zij op het goede wandelspoor zat.

Het gevolg was dat Le Champion definitief wandelevenementen aan haar kalender toevoegde. Na de try-out in de sneeuw een jaar eerder, was de 1e editie van het tweedaagse wandelevenement Egmond Wandel Marathon in januari 2004 met 8.500 deelnemers, een succesvol begin.

Overal en voor iedereen

In de loop der jaren is het wandelprogramma van Le Champion gegroeid naar een gevarieerd aanbod voor een breed publiek. Met eendaagse en meerdaagse evenementen en een scala aan afstanden door diverse omgevingen is er voor iedereen een passende wandeluitdaging te vinden.

Le Champion is altijd bezig om het aanbod te vernieuwen en te verrijken, zowel binnen als buiten Noord-Holland. Zo werd in 2018 de 1e editie van het Soester Wandelweekend georganiseerd en werden in 2022 de KiKa Haarlem City Walk en Mar-athon Sneek aan de kalender toegevoegd.

Alle evenementen hebben hun eigen kenmerkende karakter. Zo staan bij de Wandel4daagse Alkmaar de zomerse gezelligheid en de grootse prestatie van vier dagen wandelen centraal, verlichten de Fjoertoer Egmond en Zandvoort Light Walk de donkere winteravonden, maakt men bij de Amsterdam City Walk en KiKa Haarlem City Walk kennis met de geschiedenisrijke stadscentra en wordt met de Oer-IJ Expeditie de historie van het eeuwenoude gebied rondom de Oer-IJ, jaarlijks in een ander thema, weer even tot leven gebracht. Als wandelaars onder het toeziend oog van gidsen het verborgen landschap van Kennemerland ontdekken.

Voeg de vernieuwingen en karakteristieken samen met de afwisselende omgevingen zoals het Noordhollands Duinreservaat, de bruisende binnenstad, het strand en weidse groene waterlandschappen en je hebt de basis voor de populaire wandelevenementen te pakken.

Daarnaast worden de wandelaars bij de evenementen van Le Champion ook nog eens volledig ontzorgd en verzorgd. De routes worden uitgepijld, onderweg krijgen de wandelaars energierijke versnaperingen uitgedeeld en is er volop gezelligheid te vinden. Dit alles is mogelijk dankzij de grote groep vrijwilligers, die zich al jarenlang inzet om alle evenementen van Le Champion van start tot finish tot een succes te maken.

Le Champion wandelt verder

Wil jij zelf ook eens meewandelen? Schrijf je dan in voor het eerstvolgende wandelevenement, het Soester Wandelweekend op 19 en 20 augustus, of bekijk de volledige kalender op www.lechampion.nl/wandelen.

Ben je benieuwd naar hoe het er tijdens een wandelevenement aan toegaat? In de nieuwste aflevering uit de serie Kampioenen, gemaakt in samenwerking met NH Media, vertellen twee enthousiaste wandelaars tijdens de Wandel4daagse Alkmaar wat hen beweegt om mee te doen. Bekijk de aflevering via www.lechampion.nl/kampioenen.