HOORN – ‘Dit is een stadsmarathon.’ vertelde speaker Bouke Pitstra vlak voor het begin van de veertiende editie van de Schutz Marathon Hoorn. Ook dit jaar is het merendeel van de deelnemers afkomstig uit West-Friesland.

Verdeeld over vijf onderdelen hoopte de organisatie dit jaar op 2300 à 2400 deelnemers. Er deden uiteindelijk 2365 deelnemers mee, dat is beduidend meer dan de 2170 van vorig jaar. Deelnemers uit verschillende windstreken uit binnen-, en buitenland maakten hun opwachting in Hoorn. ‘Het is vlekkeloos verlopen. We zijn weer gestegen in het aantal deelnemers en de jeugdloop is goed verlopen.’ stelt woordvoerder Martijn Mengerink.

Sfeer
Een belangrijk punt van de Schutz Marathon Hoorn is de sfeer. ‘We hebben een enquête gehouden onder een aantal deelnemers. De sfeer en de foutloze organisatie is de reden om telkens mee te doen’, vertelt Martijn Mengerink namens de organisatie. ‘Het is voor velen een weerzien met andere renners, mensen leven hier echt naar toe.’

Ook tijdens de editie van afgelopen zondag zat de sfeer er al vroeg in. Om half tien werden de deelnemers aan de hele marathon (42,2 kilometer) toegejuicht door de toeschouwers die langs de hekken stonden. Het was het startschot van het evenement wat verder bestaat uit de halve marathon, de vijf en tien kilometer, en de jeugdloop. ‘Iedereen die ik tegenkwam was zeer te spreken over de sfeer en het evenement. Er zijn geen rare dingen gebeurd en vele mensen hebben met heel veel plezier gelopen.’ vervolgde Mengerink.

Winnaars
Naast de sfeer gaat het uiteindelijk ook om wie er als eerste over de finish komt. Jason Beerman wist bij de mannen de marathon te winnen. Na 2 uur, 57 minuten en 20 seconden kwam de Amsterdammer over de finish. Martijn Nederveen (3.00.33) en Marcel de Romph (3.14.29) mochten als nummers twee en drie eveneens op het podium verschijnen.

Bij de dames kwam Alejandra Hernández (3.23.34) als eerste over de finish. Inge Gorres-Smit (3.32.21) uit Hoorn werd tweede, terwijl de Belgische Séverine Halleux (3.45.59) de derde plek op het podium innam.

Passie
Het organiseren van de Schutz Marathon Hoorn is een aardige klus. ‘Het is onze hobby, we hebben geen betaalde krachten.’ zegt Mengerink over de stichting Marathon Hoorn, de organisatie achter het hardloopevenement. In totaal bestaat die groep uit vijftien man terwijl er ook zo’n tweehonderd vrijwilligers actief zijn tijdens deze dag.

De inzet droeg bij aan een wederom geslaagd evenement. ‘Qua publiek zat het vol in de stad, dat neemt ook ieder jaar toe. Het was echt weer een Hoorns feestje.’

Kijk hier voor alle uitslagen.