HOORN - Stellen dat de grootste voetbalclub van Hoorn zijn naam eer aandoet met de grote stappen voorwaarts die het doet is geen flauwe woordspeling: Always Forward maakt progressie met haar ambitieuze toekomstplannen. Met het eerste elftal als vlaggenschip mag het in de competitie momenteel misschien niet naar behoren gaan, maar de nieuwste ontwikkelingen bij Forward moeten juist de basis leggen voor een succes op de wat langere termijn.

Afgelopen donderdag ondertekende een afvaardiging van het Forward bestuur in de Johan Cruijff ArenA een samenwerkingsovereenkomst met Ajax op het gebied van talentontwikkeling van zowel spelers als trainers waarmee Forward toetreedt tot een zeer select gezelschap van partnerclubs. En dat is nog maar de eerste stap.

Al een aantal jaar is het bestuur met een enorme groep vrijwilligers bezig om Forward naar een hoger plan te tillen. Sportief, maar vooral ook organisatorisch. "Uiteindelijk is onze doelstelling tweeledig", vertelt voorzitter Willem Kluft. "Natuurlijk willen we bereiken dat ons eerste team hogerop gaat spelen, maar we willen de prestaties maar vooral het plezier van de spelers in de hele breedte stimuleren en verhogen." Laura van Leeuwen (zelf voormalig international) presenteerde namens Ajax het door Edwin van der Sar ondertekende contract. Hierbij benadrukte zij het belang dat Ajax hecht aan de selecte groep partnerclubs dat het in het land heeft.

Grootste sociale voorziening van Hoorn
Aan de opmars van de club ligt een gedegen plan ten grondslag. Twee jaar geleden presenteerde de club aan de gemeente een meerjarenplan dat bol stond van de ambities, zowel sportief als maatschappelijk. "Always Forward is een club van de stad en van de wijk", aldus Kluft. "We noemen onszelf de grootste sociale voorziening van Hoorn, en daarmee overdrijven we niet." Met ruim 1300 spelende leden die vanaf komend seizoen op vier kunstgrasvelden terecht kunnen is er ook geen enkele twijfel over wat de grootste club is, maar uit de prestaties van het eerste team is dat de afgelopen jaren niet gebleken. "Maar als je naar de jeugd kijkt, zie je dat we enorme sprongen gemaakt hebben", weet de voorzitter. De samenwerking met Ajax moet volgens hem dan ook worden gezien in het licht van het bouwen aan het fundament. Maar er is meer.

Technologische topclub
Deze maand werd bekend dat Always Forward door de KNVB is uitgekozen als pilot club voor een nieuw geavanceerd video analysesysteem. In de lichtmasten van twee velden (die overigens sinds dit jaar uitgerust zijn met duurzame ledverlichting) komen camera’s waarmee spelers, trainers maar ook andere belangstellenden wedstrijden live kunnen volgen. Dat kan via de website of via de speciale Voetbal.TV app. Eind dit jaar worden alle velden van het systeem voorzien. "Dat is natuurlijk niet alleen leuk voor de spelers en hun familie, maar vooral zeer waardevol voor de trainers en coaches. Hiermee kunnen achteraf wedstrijden worden geanalyseerd en kan op zowel individueel als teamniveau worden bijgestuurd en ontwikkeld." En dat past weer in het door de club zelf ontwikkelde ‘speler-volgsysteem’ waardoor straks niet alleen selectiespelers van alle leeftijden, maar ook de recreatieve voetballers beter in beeld zijn bij de technische staf. Op die manier moet het niveau in alle teams en in alle leeftijdscategorieën worden verhoogd. En daarmee het plezier, is de verwachting.