HOORN - Robin Duson - lid van schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn uit Hoorn - heeft vorige week een buitengewoon knappe prestatie geleverd doordat ze met overmacht Nederlands jeugdschaakkampioene is geworden voor meisjes tot 16 en 20 jaar. Hierdoor heeft ze haar Nederlandse titel met verve verdedigd.

Ze speelde van 29 april tot en met 6 mei het Nederlands kampioenschap voor meisjes tot 16 jaar (B), dat werd gehouden in Hotel Van der Valk in Assen. Ze speelde in dezelfde groep als de meisjes tot 20 jaar (A). In de groep met zeven andere B en zes A meisjes uit heel Nederland was Duson totaal als eerste geplaatst. Ondanks een uitgebreide voorbereiding met haar trainers kon ze desalniettemin op fikse tegenstand rekenen. Elke dag werd er één partij geschaakt zodat ze tegen zeven van de dertien concurrenten zou spelen.

De Hoornse schaakster startte het kampioenschap niet heel overtuigend door in de eerste ronde remise te spelen tegen een op papier zwakkere tegenstander. Na een overwinning in de tweede ronde speelde Duson in de derde ronde tegen concurrente Timardi Verhoeff (A) uit Heiloo. Nadat ze een goede stelling had bereikt zag ze een truc over het hoofd die de speelster uit Heiloo kon uitvoeren. Met enig geluk kon Duson daarna echter naar een eindspel toewerken met tegenkansen. Hierin was de Hoornse handiger en kon uiteindelijk toch het punt over de streep trekken.

Na drie ronden stond Anna Martinez (A) uit Wageningen alleen aan de leiding. Op een half punt volgde Duson die in de vierde ronde tegenover Martinez kwam te zitten. In een spannende gecompliceerde partij trok de Wageningse al snel het voordeel naar zich toe. Nadat zij een goede voortzetting had gemist werd er afgewikkeld naar een gelijk eindspel: remise.

In de vijfde ronde speelde Duson tegen haar op papier laatste concurrente: Lola den Dunnen (A) uit Rotterdam. In een goede partij versloeg Duson, Den Dunnen waardoor ze met vier punten uit vijf partijen de koppositie innam. Martinez stond toen ook op vier punten.

Duson behaalde vervolgens een snelle overwinning in de zesde ronde tegen B-concurrente Marrit Adema uit Meppel. Hierdoor wist ze al dat ze het beste meisje in de B categorie zou gaan worden, aangezien ze 1,5 punt voorsprong had. Daarnaast kon ze ook nog de titel in de A categorie pakken. Martinez liet een halfje liggen in de voorlaatste ronde waardoor Duson met een half punt voorsprong de laatste ronde in kon gaan.

In een mooie partij won ze in de laatste partij van de Velpse Quirine Naber (A). Met een score van zes punten uit zeven partijen, won ze daardoor overtuigend het kampioenschap in de A, en B categorie.

Een knappe prestatie, ook vanwege de hoge verwachtingen en de druk van te voren. Met twee prijzen en een ticket voor het Europees kampioenschap ging ze dan ook voldaan naar huis.

Het Europees kampioenschap, waaraan ze wil deelnemen vindt plaats in Riga in Letland van 19 tot en met 30 augustus. Hiervoor gaat ze net als vorig jaar weer een sponsoractie starten.