HOORN - Donderdag 14 maart organiseert de Sectie Schoonrijden van de KNSB, voor de 1e maal op het ijs van ijsbaan 'de Westfries' in Hoorn, het Nederlands Kampioenschap Schoonrijden.
Schoonrijden is een rustige, sierlijke manier van schaatsen, in de volksmond ook wel 'zwieren' genoemd. Het is in technisch opzicht een uitdagende sport. Tijdens het schoonrijden rijdt men afwisselend op de binnen- en op de buitenkant van de schaats in grote, maar tegelijkertijd sierlijke bogen over het ijs.


Donderdag 14 maart zullen ruim 40 schoonrijders zich individueel en in paren met elkaar meten in 2 categorieën, de A- klasse en de Hoofdklasse. De paren zullen 3 figuren rijden tijdens de wedstrijd, hand in hand naast elkaar, met de armen gekruist en tenslotte precies achter elkaar rijdend.
Ook word er individueel gestreden om de titel Nederlands Kampioen Schoonrijden door zowel de dames als de heren. Favorieten dit jaar zijn in de Hoofdklasse Henk Wartenhorst en Thea den Hollander.

Tenslotte komt ook het formatierijden aan bod tijdens de wedstrijd. In formatie zullen groepen van 6 personen al schoonrijdend 4 verschillende figuren op het ijs laten zien, wat een lust voor het oog is!

In Nederland zijn in totaal zo'n 250 schoonrijders actief, wekelijks wordt er op 6 locaties verspreid door het land getraind. Ruim 40 rijders daarvan zijn als wedstrijdrijder actief. Er worden ieder seizoen 4 gewestelijke kampioenschappen verreden en als afsluiting in maart het Nederlands Kampioenschap.

De wedstrijd gaat om half 1 van start en eindigt om half 5. Deze wedstrijd om het Nederlands Kampioenschap wordt verreden op de Hoornse ijsbaan, Parkweg 5 in Hoorn en is gratis voor pers en publiek toegankelijk.