DEN HAAG - De persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge op dinsdagavond heeft in ieder geval duidelijk gemaakt dat de winterstop in het amateurvoetbal, en vele andere amateursporten, nu toch echt officieel van start is gegaan. De vernieuwde coronamaatregelen maken competitievoetbal op z'n minst pas in januari mogelijk.


Rutte verklaarde dat Nederland zeker tot half december in een gedeeltelijke lockdown blijft vanwege het hoge aantal besmettingen. Nadat afgelopen seizoen de competities reeds in maart werden afgebroken heeft men nu dus te maken met een zeer vervroegde winterstop.

De maatregelen zullen betekenen dat naar alle waarschijnlijkheid er ook een streep gaat door de wedstrijden in de KNVB-beker en dat vele amateurclubs die zich voor dit toernooi geplaats hadden een wedstrijd tegen een profclub op de buik kunnen schrijven. De verwachting is dat de KNVB daar deze week nog een beslissing over neemt.

Op z'n vroegst zal het amateurvoetbal pas in 2021 kunnen worden hervat en de KNVB heeft reeds aangegeven dan eerst nog een voorbereidingsprogramma in te lasten.

Ook de trainers zullen wat dat betreft creatief moeten zijn. Waar men in de afgelopen periode nog wel eens met kleine groepjes naar de sportschool ging is dat voorlopig ook uit den boze, want ook in de sportscholen mag alleen individueel gesport worden. Meerdere amateurclubs in bijvoorbeeld de Tweede- en Derde Divisie hebben hun selecties de komende twee weken al vrijaf gegeven in de hoop dat men vanaf eind november of begin december de trainingen kan hervatten in kleine groepjes of mogelijk meer.