HOORN – De jongensdroom kwam uit. Tweeënhalf jaar geleden kwam Chris Wobben terecht bij de NOS. De verslaggever annex presentator belandde hiermee bij ‘een instituut’. Sindsdien maakt de Horinees reuze stappen in zijn carrière. Na wedstrijden of presentatie klussen is hij zelfkritisch, maar genieten doet hij wel degelijk. “Ik voel mijzelf een enorme geluksvogel”.

Zoals het een verslaggever betaamt, beschrijft Chris Wobben hoe zijn droom ontstond. In een Hoorns eetcafé gaat de 41-jarige Horinees terug in de tijd. ,,Die droom kwam op mijn tiende. Ik stapte in een spijker die door mijn voet ging. Doordat ik toen op de bank moest liggen, kreeg ik van mijn buurman een bandje met hoogtepunten van het EK’88. Die heb ik grijs gedraaid” vertelt de verslaggever met een grote glimlach. Die lach is veel zichtbaar bij Wobben. ,,Schitterend, te gek en tof” omvatten zijn gevoel. Want waar hij de ene keer bij FC Twente – AJAX zit voor de NOS, presenteert hij een andere keer de Westfriese Sportverkiezing. Dan weer college tour met Guus Hiddink, een andere keer verzorgt hij verslag bij een E-Sports event. ,, Alle mooie dingen die ik mag doen, en alle leuke mensen die ik mag ontmoeten. Heel tof”.

Meerdere wegen naar Hilversum
Dat hij naar de NOS wilde, was snel duidelijk. Al snel kwam de bevlogen verslaggever erachter dat er meerdere manieren zijn om daar terecht te komen. ,,Er is niet een bepaald pad naar een bepaald punt. Dat dacht ik wel, maar dat klopt niet” aldus Wobben. Nadat hij de ober bedankt voor het puntje appeltaart, vertelt hij over zijn eerste stappen. ,,Ik dacht lang dat het niks voor mij was. Misschien wel onzekerheid, dat zou kunnen”. Toch zette hij zo’n vijftien jaar terug zijn eerste stappen in de mediawereld. ,,Bij HV Veerhuys werd ik gevraagd om te speakeren. Dat spelletje ging snel man, ik volgde er nauwelijks wat van. Het leek wel een flipperkast. Toen was ik verkocht”. Toch was Wobben enkele jaren terug pas overtuigd van wie hij was. ,,Ik heb lang niet geweten wat ik ben. Tot mijn 38e, toen wist ik het, ik ben verslaggever”.

Streven naar perfectie
Bij de NOS werkt de Horinees met ervaren verslaggevers, of zoals hij het zelf omschrijft ‘klasbakken’. Wobben: ,,Het is echt een ervaringsvak. Daarom ben ik ook zo blij met de omgeving waarin ik nu werk. Ik vraag en krijg feedback van de beste, mensen van het hoogste niveau”. En juist dat is wat de verslaggever wilt. ,,Kritiek is goed voor je. Ook wat je raakt, en niet prettig is. Daar moest ik in het begin wel aan wennen, maar op een gegeven moment ga je er wel mee aan de slag. Als iemand gefundeerd iets tegen je zegt tenminste”. Toch probeert hij ook te genieten. Er zijn altijd verbeterpunten, dat is ook een valkuil voor mij. Ik streef naar perfectie, maar dat is een relatief begrip. Daarom is het soms fijn om even te zitten, en te beseffen hoe goed we het doen”.

Opgeven
Om nieuwe kansen aan te grijpen, heeft Wobben ook de nodige dingen los moeten laten. Zo stopte hij bij zaalvoetbalclub Hovocubo als speaker, en nam hij afscheid als verslaggever voor de Blindentribune van AZ. Daarbij kwam er ook een einde aan de samenwerking met zijn grote vriend, Rob Mooij. ,,Ik mis de opdrachten uit het verleden niet zozeer. Maar de samenwerking met hem, ook vanwege onze vriendschap, mis ik dan wel. Dat was te gek”. Toch was zijn keuze om te vertrekken nodig. ,,Op een gegeven moment maak je een keuze, en dan moet je zorgen dat je door de voordeur weg kan”. Waar de ene deur sluit, openen er weer nieuwe, de NOS. Maar ook presenteren is een wekelijkse bezigheid van Wobben, die weet wat hij daarbij wil bereiken. ,,Ik wil dat mensen een leuke dag hebben. Waarbij ze op een frisse manier worden geïnformeerd. Het gaat niet om mij, ik ben slechts een instrument. Ik ga er voor om een zo goed mogelijk instrument te zijn, waarbij ik anderen laat stralen”.

Dat zijn huidige baan niet zomaar iets is, beseft Wobben absoluut. ,,NOS is wel echt een dingetje. Ik gun iedereen dat gevoel, dat je iets overkomt wat je niet kunt geloven. Ik voel me hier als een kind in de snoepwinkel”.

Dromen
Terwijl Wobben aan het tafeltje in het eetcafé zijn hoogtepunten verzint, komt er grote twijfel. ,,Bij een evenement als de Westfriese Sportverkiezing vraag ik dat sporters, maar nu merk ik hoe moeilijk de vraag is”. Na wat vertwijfeling komt de verslaggever op de Europese wedstrijden van AZ, college tours met Guus Hiddink, maar ook het verslag mogen doen van Real Madrid – FC Barcelona voor de NOS. Zijn toekomstdromen? Dat is een makkelijkere vraag. ,,Ik zou meer grote Europese wedstrijden willen verslaan voor de radio, meer grote evenementen presenteren, maar ook televisie commentator is iets wat ik graag wil doen” somt de man uit Hoorn op. ,,Maar voorlopig goed worden, en goed blijven. En vooral heel erg genieten”.

Fotografie: Guillaume Groen. Zie www.guillaumegroen.com.