HAUWERT – Broer en zus, Maks (16 jaar) en Merle (13 jaar) Breijer uit Hauwert hebben afgelopen week meegedaan aan het NK slalom en reuzenslalom skiën in Oostenrijk. In de categorie junioren werd Maks negende van Nederland, terwijl Merle in haar categorie scholieren zeventiende van Nederland werd.

Maks en Merle skiën al vanaf 3,5 jaar en begonnen met ski lessen op de kunst ski borstelbaan in Nieuwegein, dit was zo leuk dat ze al gauw in het wedstrijd team kwamen. Na een verhuizing van Montfoort naar Hauwert, was dan ook de vraag wat ze nu moesten doen met skiën. ,,De keus viel op trainen in de echte sneeuw na een uitnodiging van de Nederlandse Ski Vereniging om eens voor te skiën bij Ski- Pro skiracers, dit team traint elk weekend in Snowplanet en in Oostenrijk onder de bezielende leiding van Sigi Moser” vertelt hun moeder Selma.

,,In de sneeuw trainen is echt veel leuker. Dit houdt wel in dat papa en mama om zes uur uit de veren moeten om op tijd, namelijk halfacht in Snowplanet te zijn. Hier stellen we wel een voorwaarde aan namelijk: zonder problemen je bed uit en gezellig zijn, aldus de ouders van Maks en Merle”.

De NK deelnemers zijn elke vakantie in Oostenrijk te vinden om daar te trainen. ,,Wij zien het skiën als een cadeau waar we alles uit willen halen. Dit betekend ook dat ze af en toe niet naar een feestje kunnen en extra hard ons best moeten doen op school als we wat missen omdat we in het buitenland zijn” vervolgt hun moeder. ,,Voor Maks was het NK extra spannend omdat dit ook zijn eerste FIS wedstrijd was, er doen dan ook anderen landen mee zoals Japan, Australië en Noorwegen. Eigenlijk is het mij erg goed bevallen en smaakt het naar meer”.

,,Maar skiën is een dure sport dus zijn wij opzoek naar sponsoren. Naast onze grootste sponsor, namelijk onze ouders, kunnen mijn zus en ik wel extra skisponsor liefhebbers gebruiken. Hiervoor wil ik ook best wel een tegen prestatie doen, ik heb namelijk al vanaf mijn twaalfde mijn eigen bedrijfje namelijk MaksWax, voor het slijpen en waxen van ski's en snowboards” vertelt Maks. Dat het leven van de familie in het teken van skiën staat is duidelijk. ,,Merle vind het les geven in skiën erg leuk, dus ze zitten niet stil om deze prachtige sport te kunnen blijven doen” aldus Selma. ,,Hopelijk plaatsen we ons volgende jaar weer voor het NK. Ondertussen blijven we lekker door trainen en doen we aan wedstrijden mee in Nederland en in het buitenland”.