ASSEN - Lian van Westen kan terugkijken op een zeer geslaagd weekend in het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting. Op het TT Junior Track in Assen reed de 12-jarige karter uit Berkhout naar de derde plaats in de sterk bezette Mini Junior TM-klasse. Dat het met zijn snelheid wel goed zit, bewees Lian met het verbeteren van het baanrecord. Eerst dook de CRG-rijder in de tweede race al onder de oude toptijd door en in de laatste race ging hij nog een fractie sneller.

Lian is bezig aan zijn tweede seizoen in de Mini Junior TM-klasse en weet nog goed hoe hij met de kartsport in aanraking is gekomen. Lian van Westen was zeven toen hij voor het eerst een kartwedstrijd zag. Samen met zijn vader, moeder en zusje was hij bij het WK in het Belgische Genk. Met grote ogen volgde hij de race, hij genoot van de snelheid, de spanning, het enthousiaste publiek. Lian was meteen verkocht. "Mijn vader kent Willemjan Keijzer, een teambaas in de kartsport. Hij vroeg of we kwamen kijken bij het WK in Genk. Dat was in 2018 en ik was toen 7 jaar oud. We zijn hiervoor een dag eerder terug gekomen van vakantie om daarbij aanwezig te zijn. Ik vond het super leuk en wilde graag zelf rijden in de huurkarts. Helaas begon net de pauze en moesten we een uur later terugkomen. Toen stond er bij de huurkarts een wachtrij en kon ik pas 2,5 uur later rijden. Omdat dit te laat zou worden kon ik niet rijden, waar ik erg teleurgesteld over was. Toen we gedag gingen zeggen tegen Willemjan Keijzer, zag hij dat ik nog teleurgesteld was en kwam hij naar mij toe en zei 'kom maar een keer langs, ik heb nog een tweetakt kart staan en daar mag je in rijden'. Ik kreeg meteen een big smile op mijn gezicht."

We zijn toen eerst gaan rijden op de kartbaan in Lelystad en ik vond het super leuk. Mijn vader had de gaspedalen bijgesteld zodat ik niet te hard ging en aan de snelheid kon wennen, maar na een paar ronden kwam ik naar binnen om aan te geven dat ik sneller wilde. Daarna heb ik de beginnerscursus en gevorderde cursus gedaan in Lelystad en tevens mijn racelicentie gehaald. Toen gaf Willemjan Keijzer het advies om de gevorderden wintercursus in Strijen te doen. Inmiddels is karten Lian zijn grote passie waar hij dagelijks mee bezig is. Wanneer hij niet op de kartbaan is, dan kijkt hij bijna dagelijks kartfilmpjes om van te leren van de grote kart wedstrijden op YouTube.

Na de cursus in Strijen volgde de stap naar het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting. In 2021 ben ik in het NK begonnen in de Parolin Rocky en ik was toen 9 jaar oud. In de laatste race in Eindhoven had ik mijn beste resultaat en reed ik in de top 10. Daarna hebben we de overstap gemaakt naar de TM bij CRG Holland van Michel Vacirca en Luca van Leer werd mijn teamgenoot. De tweetakt TM heeft een mooier geluid, gaat een stuk harder dan de Rocky en de klasse is competitiever. Vorig jaar in Venray had ik mijn beste resultaat met een derde plaats bij de rookies.

Na het eerste seizoen heeft Lian veel getraind in de winterperiode om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op zijn tweede seizoen in de Mini Junior TM en hierin heeft Lian forse stappen gezet.

Bij de openingsrace in Kerpen kwam dat door motorproblemen nog niet tot uiting, maar in Assen toonde hij zijn talent en was hij het hele weekend snel. "Op vrijdag hebben we nog met een eigen trainingsmotor gereden en op zaterdag met de wedstrijdmotor was de snelheid goed. Ik ging met een goed gevoel naar de racedag op zondag."

Lian reed in de kwalificatie met een tijd van 49.173 naar de vierde startpositie en was daarmee net iets sneller dan teamgenoot Luca van Leer. "We hebben dit jaar betere kwalificaties als doelstelling gesteld, dus ik was super blij met mijn vierde tijd. Daardoor moest ik helaas wel aan de buitenkant starten. Ik had een redelijke start en wilde zo snel mogelijk naar de binnenkant. Ik verloor helaas een positie en heb de hele race op P5 gereden."

In de tweede race waren de rollen omgedraaid. "Ik heb een mooi gevecht gehad met Oliver Jansen. Het was stuivertje wisselen en we haalden elkaar meerdere keren in. Ik ben in die race uiteindelijk derde geworden. In de laatste race had ik een goede start en kon ik aanhaken bij de koplopers. Ik heb constante tijden gereden en in race 2 en race 3 twee keer het baanrecord verbeterd."

Door een vijfde, derde en derde plaats eindigde Lian in het dag klassement op de derde plaats en dus op het podium! "Super gaaf! Het waren mooie races en heel gaaf om in de top mee te strijden. Zulke gevechten wil ik veel vaker meemaken."

Lian komt uit voor het team van CRG Holland van Michel Vacirca, maar hij kon er in Assen niet bijzijn. Marijn en Nino, waren er om ons te ondersteunen. "We trainen veel en kijken daarbij veel naar de data. Mijn vader is mijn monteur en dat doet hij heel goed. Het is heel gaaf dat we dit samen kunnen doen en ben daar heel dankbaar voor. Na deze derde plaats wil ik meer en ik ga zoals altijd, mijn uiterste best doen", zegt de leerling van Geert Holle school in Berkhout. "School gaat ook mee naar de kartbaan, want na de trainingen maak ik mijn huiswerk."

Lian van Westen wil via deze weg zijn vader, moeder, zusje, Michel Vacirca, Marijn en Nino bedanken en uiteraard zijn sponsoren die het mede mogelijk maken om zijn grote passie uit te oefenen:

Dusseldorp BMW
Wardenaar Infrarood verwarming
Schadenberg Groep
Quality Maquette
Klaver Schildersbedrijf
Huis & Hypotheek
Burcht Vastgoed
Bouwbedrijf C.L. Hof
Aannemingsbedrijf Kuin
Boos Bestratingen
Groot & Nieuweboer Makelaardij
Wester Wognum
Tandartspraktijk KIES