GENK - Na vierenhalve maand thuis in Bahrein ‘opgesloten’ te hebben gezeten door corona, was karter Luca Kane Houghton afgelopen weekeinde eindelijk weer op een circuit te vinden. De elfjarige rijder met een Nederlandse moeder - uit Hoorn - liet op het circuit van Genk direct zien hoe goed hij is. Tijdens de tweede ronde van de GK4 Karting Series won hij overtuigend het dagklassement in de IAME Mini Parilla-klasse.

“Ik ben echt blij”, zei Luca opgetogen. “Ik had in de eerste race al veel zelfvertrouwen, want we waren behoorlijk snel tijdens de vrije trainingen. Dat was goed. Vanochtend waren we nog niet zo snel, maar gedurende de dag werd het steeds beter. We hebben de set-up aangepast en daardoor ging het steeds sneller.”

Na de achtste plaats in de kwalificatie liet de talentvolle racer met Nederlands bloed zijn ware snelheid zien. Die bleek wel tijdens zijn knappe inhaalrace in de eerste race. Luca: “Het regende in het begin. Ik had een goede start en lag meteen derde, maar in de eerste bocht spinde ik en viel daardoor terug naar de laatste plaats. We finishten in eerste instantie als twaalfde, maar twee rijders kregen een straf waardoor ik uiteindelijk tiende werd. Dat was niet slecht.”

In de tweede heat mocht Luca als tiende beginnen en opnieuw had hij een goede start. “Ik schoof zeven plaatsen op in vier bochten en werd uiteindelijk tweede.” In de finale begon hij als vierde en Luca won in de eerste twee bochten na de start al twee posities.

“Daarna pakte ik de jongen op kop en hield daarna de leiding vast. Hij haalde me in, ik haalde hem terug in en daarna heb ik de rest van de race aan de leiding gereden. In de laatste bocht van de laatste ronde dook de rijder achter me op aan de binnenkant, maar ik behield mijn positie aan de buitenkant en drukte hem een beetje op de kerbstone. Daardoor verloor hij zijn momentum op het rechte stuk. En toen won ik.”

Het klonk triomfantelijk. Terecht. Logisch ook. En niet alleen vanwege het klinkende resultaat. Luca: “Het was mijn eerste race voor het PdB Racing Team. Ik wist dat het zwaar zou worden, maar ook dat het met PdB mogelijk moest zijn om te winnen.”

Hij kwam bij het team uit Vlaardingen terecht via een gezamenlijke kennis. “We racen thuis voor Birel Midden-Oosten. Dat team is heel goed bevriend met Peter (de Bruijn, teameigenaar van PdB, red.). We besloten daarom bij PdB te gaan rijden in Genk.”

Luca was blij eindelijk weer te kunnen racen. “We waren gebonden aan huis door corona en na vierenhalve maand konden we weer naar buiten. Daarom zijn we hiernaartoe gekomen en is het dus zo geëindigd. Dat is natuurlijk wel leuk.”

Negen dagen voor de races in Genk kwam Luca aan in België. De laatste acht dagen zat hij in de kart. “Hij heeft zich in die dagen enorm ontwikkeld”, zei zijn monteur bij PdB Michael Kuiper. “Luca luistert goed, hij leert snel. Hij is ijskoud, kent geen angst. Hij rijdt ook heel gedecideerd, daar moet ik hem een compliment voor geven. Vanaf dag één hadden we een goede connectie. Ik denk dat dat ook heeft gezorgd voor dit resultaat.”

Wat zijn prestatie des te opvallender maakte is dat Luca nog maar 2,5 jaar racet. In november 2017 zat hij voor het eerst in een kart. “Ik vond F1 heel leuk en mijn twee beste vrienden waren begonnen met karten”, legde hij uit. “Ik zei tegen mijn vader: nu is de tijd rijp om te gaan karten. Ik was verbaasd hoe snel een kart is. Ik was niet aan die snelheid gewend. Het was heel leuk.”

Direct toonde hij zijn talent. Vorig jaar won hij in Bahrein het kampioenschap in de Rotax Max Micromax-klasse en in Dubai won hij het IAME Cadet-kampioenschap. Uiteindelijk hoopt Luca net zo goed te worden als Lewis Hamilton. “Hij is mijn idool. Hij is ook op z’n achtste met karten begonnen. Lewis Hamilton inspireert me. Hij geeft nooit op. Hij is heel erg goed en is succesvol in veel van zijn races. Zo goed hoop ik ook te worden!”