STRIJEN - Hij woont in Bahrein maar is de laatste maanden veelvuldig te vinden in het Noord-Hollandse Hoorn, waar zijn moeder vandaankomt, om zijn snelheid te tonen in nationale en internationale kartcompetities. En dat gaat Luca Kane Houghton uitstekend af. De elfjarige rijder werd zondag tweede in de Mini Parilla-klasse tijdens de laatste ronde van de Strijense clubcompetitie.


Derde, tweede en derde in de raceuitslagen. Een knap resultaat van Luca. Dat zorgde dan ook voor een brede lach op zijn gezicht. “Ik ben best wel blij. Dit is een goed resultaat”, zei hij in het Engels, want ondanks zijn Nederlandse moeder (uit Hoorn) spreekt Luca geen Nederlands. “Misschien hadden we het nog iets beter kunnen doen met de setup, maar uiteindelijk was het resultaat goed.”

Luca had zich uitstekend voorbereid op de laatste ronde van het clubkampioenschap van Strijen. Hij had al zes trainingsdagen met het PdB Racing Team in Strijen erop zitten toen hij zondag aantrad voor de races. “Drie weken geleden was ik hier al eens. Daarna ben ik terug naar huis gegaan, naar Bahrein. “Zaterdag zijn we hier terug aangekomen. In de training waren we de hele dag het snelst. Vandaag waren we ook best snel. Ik had met Jason (Bralic, red.) en Memphis (Joren, red.) twee heel snelle teamgenoten. Het was leuk tegen hen te racen.”

Hoewel Luca dus in Bahrein woont, is hij voor zijn sport regelmatig op de Nederlandse en Belgische buitenbanen te vinden. “Ik heb in Bahrein alleen getraind. Er zijn nog geen races omdat het aantal coronabesmettingen oploopt. En er is hier een veel betere competitie dan in Bahrein.”

Komend weekeinde rijdt Luca de tweede ronde van het Benelux-kampioenschap. Die wordt gehouden op het circuit van Mariembourg in Zuid-België, tegen de Franse grens. De talentvolle karter keek ernaar uit. “Het wordt leuk. Het NK heb ik daar al gereden. Ik vind het een leuke baan. De eerste sector is best lang en de laatste paar sectoren zijn heel technisch. Ik denk dat we er goed voor de dag moeten kunnen komen.”

Opnieuw zal hij daar aantreden als rijder van het PdB Racing Team. Het topteam van voormalig wereldkampioen karten Peter de Bruijn helpt Luca een betere rijder te worden. “Mentaal ben ik veel sterker geworden. Ook ben ik wat agressiever gaan rijden. Ik leer vooral veel van mijn monteur Maikel Kuiper. Al moest hij vandaag voor iemand anders sleutelen, daarom was Beau Heijmans mijn monteur. Hij is ook heel goed.”

Luca geniet van de samenwerking met PdB. En met zijn monteur dus. “Michael en ik zijn een goed team. Ik ben blij hoe het in Europa gaat.” Zijn familie leeft mee. Want niet alleen is zijn moeder er bij alles races bij, ook zijn opa en oma van zowel vaders als moeders kant leven intensief mee met de avonturen van hun kleinzoon uit het Midden-Oosten. “Mijn oma en opa in Nederland zijn mijn fans en mijn oma en opa in Australië ook. Zij kijken ook naar mijn wedstrijden, via een livestream. Ze blijven op tot 3 uur ’s nachts om te kunnen zien racen. Superleuk.”

Dan kunnen ze komend weekeinde dus weer tot laat opblijven, als Luca in Mariembourg in actie komt. “Ik hoop dat ik een podiumplaats kan halen. Speciaal voor opa en oma. Dat zou geweldig zijn!”