LEEUWARDEN - Irene Schouten heeft zaterdagavond de laatste wedstrijd om de Marathon Cup in Leeuwarden gewonnen. De Westfriese schaatster hielp daarmee teamgenote Maaike Verweij aan de eindzege in het klassement.


Maaike Verweij miste vanwege een gebroken sleutelbeen de afsluitende race in Leeuwarden,maar hield dankzij ploeggenotes Irene Schouten en Marijke Groenewoud concurrente Esther Kiel achter zich. Schouten,die bij de WK afstanden vorig weekeinde nog goud greep op de 5.000 meter, en Groenewoud, die toen wereldkampioene werd op de massastart, begonnen met een speciale opdracht aan de marathon. Kiel kon Verweij nog passeren als ze met een ronde voorsprong zou winnen. De twee schaatsters van Team Zaanlander deden er daarom alles aan om dat te voorkomen.

Schouten won de wedstrijd ook nog, door in de sprint Groenewoud en Kiel voor te blijven. Schouten schaatste dit seizoen maar acht marathons, maar won wel zes keer.

Heren
Voor Harm Visser volstond een negende plaats in Leeuwarden om zich winnaar van de Marathon Cup te mogen noemen.De dertiende en laatste marathon werd door zijn teamgenoot Robert Post van Jumbo-Visma gewonnen. Post en mede-ploeggenoot Jorrit Bergsma organiseerden een vluchtgroep van acht man. Met de punten die deze groep weg zouden kapen, kon naaste belager Sjoerd den Hertog uiteindelijk Visser niet meer passeren.