BEJING - Op de eerste schaatsafstand van de Olympische Spelen heeft Irene Schouten haar favorietenrol waargemaakt. Ze won in 3.56,93, een nieuw Olympisch record, goud op de 3.000 meter. Haar directe tegenstander Francesca Lollobrigida (Italië) reed achter de Westfriese schaatster naar het zilver in 3.58.06. Het brons was voor de Canadese Isabelle Weidemaan (3.58.64)


Titelverdedigster Carlijn Achtereekte werd in 4.02,21 zevende en was 0,16 sneller dan wereldkampioene Antoinette de Jong, die op de vorige Spelen brons pakte,maar nu slechts achtste werd.

Schouten, die goed was voor haar tweede olympische medaille, na brons op de massastart in 2018, is dit seizoen op de 3 en 5 km superieur. De stayer won op die afstanden alle WB-wedstrijden waar ze aan deelnam en werd op de 3.000 m Europees kampioene.

"Mijn doel was Olympisch kampioen te worden en die is uitgekomen", aldus een stralende Schouten na afloop. "Uiteraard wil ik nu wel meer", aldus de Westfriese die ook nog zal uitkomen op de 5000 meter, massastart en ploegenachtervolging.