NOORD-HOLLAND - Polders, historische VOC-stadjes, unieke stolpboerderijen, uitzichten over het IJsselmeer én natuurlijk de Westfriese Omringdijk. Op zondag 9 juli is deze monumentale dijk het decor voor de 12e editie van de Ronde van de Westfriese Omringdijk. Met routes over 50, 80 en 135 km is er voor iedere fietser een geschikte afstand. Deze fietsklassieker van Sportorganisatie Le Champion laat deelnemers kiezen uit startlocaties in maar liefst 5 plaatsen: Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Schagen. Inschrijven is vanaf nu mogelijk via www.rondevandewestfrieseomringdijk.nl.

De 135 km is een toertocht voor de meer getrainde wielrenner en gaat over de hele Omringdijk, ook wel de Grôte Daikboekel genoemd. Voor de recreatieve wielrenner zijn de kortere routes van 50 en 80 km een ideale gelegenheid om te genieten van een stukje cultureel erfgoed in West-Friesland. Deze routes brengen de deelnemers over een gedeelte van de Omringdijk en deels door het binnen de dijk gelegen landschap.

De Ronde van de Westfriese Omringdijk neemt deelnemers mee op een sportieve tocht vol historie. Bij de verzorgingsposten onderweg kunnen deelnemers genieten van typisch Westfriese lekkernijen, zoals krentenmik of Enkhuizer koeken. De Westfriese Omringdijk steekt op sommige plaatsen wel vijf tot zes meter boven het landschap uit. De slingers in de dijk zijn ontstaan door doorbraken. Het kolkende water bij de doorbraak zorgde voor diepe wielen, waaromheen in latere jaren de dijk werd gelegd.

Fiets tegen kanker


Het goede doel van de Ronde van de Westfriese Omringringdijk 2023 is KWF Kankerbestrijding. Fietsers kunnen hun deelname extra impact geven door geld op te halen via een actiepagina of door een vrijwillige bijdrage te doen voor het goede doel. Deelnemers die zich via KWF inschrijven én minimaal 500 euro ophalen aan sponsorgeld, worden beloond met een gratis startbewijs en uniek Fiets tegen kanker-shirt.

Inschrijven


Inschrijven voor de 12e editie van de Ronde van de Westfriese Omringijk is vanaf nu mogelijk via www.rondevandewestfrieseomringdijk.nl.