ALKMAAR – Waar vorig seizoen de halve finale de eindstreep bleek, wist Hovocubo afgelopen zondag de 44e editie van het Handsome Eight toernooi te winnen. Daardoor kon er op de valreep nog een beker in de prijzenkast worden gezet.

Gezien e prestaties van dit kalenderjaar werd Hovocubo vooraf bestempelt als de gedoodverfde winnaar. Met de landstitel, de KNVB Beker en de Supercup sleepte de equipe van Sander van Dijk immers drie prijzen in de wacht. Daarnaast was het dicht bij de Main Round van de Champions League.

Levendiger
Na het ietwat teleurstellende verlopen toernooi van vorig jaar werd de 44e editie van het Handsome Eight toernooi weer volgens het bekende recept afgewerkt. Van twee dagen terug naar één, van 12.00 tot 16.00 uur. Vier uur lang top zaalvoetbal. Afgelopen zondag kwam het er ook uit, vooral toen de beslissingen vielen. Het zorgde na afloop voor een lachende Peter Koch. ‘Het zit continue in je kop. De dag zit vol met spanningen, want er komt veel bij kijken’, vertelde de organisator die stelde dik tevreden te zijn. ‘Bij de halve finale en finale leefden de supporters erg mee. Zij zagen hoe graag de spelers wilden. Het publiek werd steeds levendiger.’

Verrassing
Verdeeld over twee poules streden zes ploegen voor een plek in de halve finale. Zoals verwacht wisten in poule B Hovocubo en het Belgische Anderlecht ten koste van FC Tolhuisen de laatste vier te bereiken. In poule A zorgde White Stones voor een verrassing. De Egmondse eredivisionist werd, door een 4-2 zege op El Marssa (vriendenteam rond Mo Darri) tweede achter de Rotterdam All Stars. ‘Terwijl ik El Marssa wel in de finale had verwacht’, zei Koch.

Bij de halve finales nam de publieke belangstelling toe, iets waar ze geen spijt van gehad zullen hebben. Bij beide duels vloog de vlam in de pan, iets wat een smetje op de duels was, maar tegelijkertijd het publiek leek wakker te schudden. De aanwezigen zagen Rotterdam All Stars, dat meerdere fraaie acties liet zien, door een doelpunt in de absolute slotfase de finale bereiken, waarin de ploeg het opnam tegen Hovocubo. De Hoornse ploeg won in de andere halve finale van White Stones, waar doelman Mike Wesselink een sterke partij keepte. Mede hierdoor werd het een spannend gevecht. De 1-0 van Karim Mossaoui werd op fraaie wijze teniet gedaan door Raymond de Waard, waarna de landskampioen na strafschoppen won. ‘We hebben ons niveau niet gehaald tegen White Stones’, aldus Mossaoui, die zich met vijf treffers tot topscoorder van het toernooi kroonde.

Twee van die vijf treffers maakte Mossaoui in de finale. ‘Het venijn zit in de staart’, riep Peter Koch. De 1-0 die Lahcen Bouyouzan vijf minuten voor tijd maakte bleek de eindstrijd open te gooien. Ismael Celen scoorde nog geen minuut later de gelijkmaker, waarna Mossaoui tien seconden na de 1-1 de Hoornse ploeg opnieuw op voorsprong bracht. Toen de Rotterdammer in de slotfase de bal veroverde, doorliep en de 3-1 maakte was het pleit beslecht. ‘Hier krijg je tegenstand waar je op zit te wachten en het is leuk dat we wonnen’, reageerde Mossaoui. ‘Grote dank aan de organisatie. Het is al jaren geweldig en het is leuk om aanwezig te zijn.’

Fotografie: Gerrie Meijer