HEERHUGOWAARD – Nadat het in de afgelopen weken punten verspeelde heeft Hovocubo weer een overwinning behaald. Tegen Reiger Boys deed de Hoornse ploeg dat met ruime cijfers, 1-5.

In het laatste kwartier kreeg Reiger Boys vele kansen. Via Lotte Bijl, Chantal Hendriksen, Lais Boes en Hannah Flapper kwam het meerdere keren gevaarlijk voor het doel. Hovocubo keepster Aniek van t Hof bleek echter een lastig te nemen horde. Het was in de fase waarin de wedstrijd al gespeeld was. De Hoorns ploeg stond toen immers al op een 1-4 voorsprong.

Comfortabel
Die voorsprong werd grotendeels voor rust opgebouwd. Na zeven minuten werd een voorzet van Benthe Huijsman door Reiger Boys speelster Lotte Bijl in eigen doel gewerkt. Na een kwartier kwam de thuisploeg echter terug via Hannah Flapper die in de linkerhoek raak schoot.

Halverwege ging Hovocubo met een comfortabele voorsprong richting de kleedkamer. Een minuut na de gelijkmaker wist Bouchra Ait’lhou na een individuele actie raak te schieten, waarna Ait’lhou vlak erna aangever was bij de 1-3 die door Sanne Brand in het eigen doel werd getikt.

Toen Dyanne Bito een minuut na rust bij de eerste paal raak schoot was de spanning ver weggedreven. Het weerhield Reiger Boys er niet van om meerdere keren gevaarlijk op te stomen. Zo was Flapper tweemaal dichtbij, maar schoot beiden keren naast. Nadat Bijl op keepster Van t Hof stuitte vond ook Flapper de Hoornse doelvrouw op haar pad.

In de laatste tien minuten drukte de scheidsrechters hun stempel nadrukkelijker. In de gehele wedstrijd maakte de leiding twijfelachtige beslissingen. Elf minuten voor tijd werd Hovocubo trainer Roy Nieuwkoop weggestuurd, terwijl er weinig aan de hand leek. Ook werd er meermaals makkelijk gefloten. ,,De leiding doet altijd hun best en we zijn blij dat ze er staan” zei Rudy Monden. ,,Maar je ziet dat het damesvoetbal steeds professioneler wordt en het niveau gaat omhoog. Het niveau van de scheidsrechters blijft echter af en toe steken waardoor beslissingen op cruciale momenten soms verkeerd uitpakken”. Zo ook bij de beslissing om Roy Nieuwkoop naar de tribune te sturen. ,,Er was helemaal niks aan de hand. En dat gaan we ook aanvechten. Hij riep alleen ‘hé’. Dat kan niet aangemerkt worden als commentaar op de leiding, dat is niet correct”.

Beiden ploegen lieten zich er niet te veel van afleiden en aan beiden kanten werden kansen gecreëerd. Lais Boes draaide mooi om haar tegenstander waarna ze de keepster redding zag brengen. Lotte Bijl kreeg uit een penalty een kans om de spanning wat terug te brengen, maar de lat was spelbreker. Zes minuten voor tijd schoot Gisela van Ankeren uit een voorzet van Bito raak, 1-5.

,,Dit is een heerlijke overwinning” glunderde Rudy Monden na afloop. ,,Het zat er ook aan te komen. We zaten de afgelopen weken erg goed in de wedstrijden, speelden dominant voetbal maar waren niet scherp genoeg voor het doel” vervolgde de coach. ,,Dan loop je tegen gelijke spelen op en zelfs een verliespartij. Als je vanavond kijkt, dan klopt alles wel, dan trek je hem dik over de streep”.

Effectief
Tegen Reiger Boys was Hovocubo uiterst effectief. ,,We hebben niet heel veel gecreëerd, maar wat we hebben gecreëerd ging er in”. Door de 1-5 zege doet Hovocubo weer mee om de vierde plaats. ,,We hebben nu weer alles in eigen hand. Daar was deze wedstrijd cruciaal voor. Reiger Boys is niet de minste ploeg. Dit was een wedstrijd waarin we onze tanden moesten laten zien” vond Monden. ,, Ik ben super trots op die meiden hoe ze zich hebben gedragen en hebben gevochten in het veld”.