HOORN – In het seizoen 2016/2017 debuteerde de Hoornse Badminton Vereniging in de Eredivisie. Het avontuur was van korte duur aangezien de ploeg degradeerde. Het staat in schril contrast met de huidige situatie. Na één jaar afwezigheid keerde de badmintonclub terug op het hoogste niveau en plaatste zich direct voor de kampioenspoule.


Het is genieten voor de Hoornse Badminton Vereniging. Het eerste team presteert uitermate goed en ook bij de andere teams verloopt het zoals gewenst. In Hoorn weten ze maar al te goed dat het geen vanzelfsprekendheid is. In 2007 was het allesbehalve hosanna. Er werd asbest gevonden in het scholencomplex en ook in de kantine. Het betekende dat de accommodatie moest worden gesloopt. Met als gevolg dat HBV vele leden kwijtraakte. ´Er zat zo’n anderhalf jaar tussen de sloop en de komst van de nieuwe hal. We moesten in kleine hallen spelen, dat was heel lastig´, vertelt Rico Klaassen Bos. ´We werden toen geconfronteerd met een grote terugloop. Door de nieuwe hal kwamen heel veel mensen weer terug.’


Verleden tijd
De donkere periode is voor HBV verleden tijd. Er is geen reden om daar aan terug te denken. Nadat de nieuwe hal er stond maakte de club grote stappen, mede door een ambitieus plan van de nieuwe technische commissie, waarin Klaassen Bos ook plaats nam. ‘De nieuwe hal heeft er voor gezorgd dat we er een hoop nieuwe leden bij kregen en heel veel jeugd kon trainen. Daar heb je nu veel profijt van. Die kleintjes zijn nu zestien à zeventien jaar die in het eerste en tweede spelen’, vervolgt Klaassen Bos. Ook Jessica Ottenhoff kwam de ploeg versterken. Met Eredivisie ervaring, opgedaan bij BV Slotermeer, begon ze vorig seizoen bij HBV. ‘Ik kende al een hoop mensen dus je hebt al een bepaalde binding. Ik kon hier weer op mijn niveau spelen, het bevalt me goed’, zegt de 33-jarige speelster. De sportieve stappen die zijn gezet zorgen voor enige verbazing. ‘Eigenlijk is het wel heel bizar hoe snel het is gegaan.’ De doelstellingen werden gehaald. Vorig jaar pakte het team de titel in de eerste divisie en dit seizoen werd de kampioenspoule in de Eredivisie bereikt. De stappen naar het hoogste niveau werden genomen zonder financiële middelen, terwijl die nu er wel zijn.


Klaassen Bos: ‘Je bent heel afhankelijk van individuen in de vereniging die wat willen sponsoren. Wij hebben het geluk dat die er bij ons zijn.’ Met spelers uit onder andere Almere en Zwitserland komen ze ook uit meerdere windstreken, maar er wordt ook veel waarde gehecht aan de clubcultuur. ‘We zijn een gezelligheidsvereniging, dus wil je mensen die er ook echt bij passen’, vervolgt Klaassen Bos, lid van de technische commissie. ‘We hebben er een paar van buiten, maar veel van Hoornse kweek’, voegt Ottenhof er aan toe.

Bekender
Dat HBV in de kampioenspoule speelt zorgt ook voor meer bekendheid in de rest van het land. De reacties zijn positief. Toch blijft de Hoornse club hameren op de clubcultuur, op de saamhorigheid. En die zal niet zomaar verdwijnen.


Meer dan alleen competitief

Dat het eerste team van de Hoornse Badmintonvereniging op het hoogste niveau van Nederland wil niet zeggen dat er geen ruimte wordt geboden aan recreanten. De club hecht hier juist veel waarde aan. Gezelligheid is een belangrijk speerpunt van HBV. Zo zijn er recreanten teams, wordt er na wedstrijden lang nagezeten en worden er diverse activiteiten georganiseerd. Van toernooien tot de maandelijkse klaverjas avonden.

Elke dinsdag- en donderdagavond wordt er in de eigen sporthal in de Nieuwe Steen gebadmintond op recreatief niveau. Iedereen is welkom om de sport uit te proberen.

HBV vindt het belangrijk om een combinatie te vinden tussen topsport en recreatie, tussen serieus en gezelligheid. Met dat laatste als hoogst in het vaandel.