BRUGGE – Ruud Vormer is woensdagavond uitgeroepen tot voetballer van het jaar in België. In Brussel kreeg hij de Gouden Schoen uitgereikt door zijn voormalig trainer Louis van Gaal. Voor de Noord-Hollander en aanvoerder van Club Brugge is de titel een erkenning voor zijn goede spel sinds zijn komst in 2014 bij de blauw-zwarten. Wij zagen Vormer afgelopen zondag aan het werk in de topper tegen Charleroi en vernamen dat het met de populariteit van de blonde middenvelder bij de Brugse fans wel goed zit.

Hoewel Club Brugge nog steeds fier bovenaan staat, kende de ploeg de afgelopen week een serie moeizame wedstrijden. Eerst werd er in competitieverband verloren bij AA Gent (2-0) waarna men in de eerste halve finale van de beker nog harder onderuit ging bij Standard Luik (4-1). De sfeer voor de wedstrijd tegen Charleroi was dan ook gespannen in het Jan Breydel Stadion ondanks dat er maar liefst elf punten verschil is tussen de nummer één en twee in de stand.

Wij vroegen een aantal bezoekers naar de voetballer Ruud Vormer en kregen niets dan lovende woorden te horen. Zo vertelt Patrick, een midden vijftiger en al veertig jaar supporter van Club Brugge: ,,Ruud is hier in het Jan Breydel echt een “grote meneer” geworden. Dit is nu zijn vierde seizoen en zijn populariteit is ongekend. Voor mij is er geen twijfel dat Ruud woensdag de Gouden Schoen ontvangt. Vorig seizoen was hij er al dichtbij (3e), maar nu zie ik geen concurrentie voor hem”. Zijn buurman vult hem aan: ,, Voor ons is het onbegrijpelijk dat “Den Ruud” bij Feyenoord niet altijd een basisplaats had en Jordy Clasie voor zich moest dulden. Let wel, Clasie doet het hier ook prima en het bewijs dat zij kunnen samen spelen is er, maar tegen Vormer kan hij lang niet op. Ik vraag mij soms wel eens af of men in Nederland niet zit te slapen. Ik beweer niet dat Oranje met Vormer wel het WK had gehaald, maar veel minder als die gasten die er nu liepen zal hij het toch ook niet hebben gedaan”? Ook een van de vrouwelijke stewards doet een duit in het zakje: ,,Ruud Vormer is echt een toffe, plezante gast. Als ik voor de wedstrijd in de spelerstunnel sta is het altijd even een handje en een praatje. Een waardige aanvoerder voor ons Club”.

Net als in de week daarvoor verloopt echter ook het duel met Charleroi moeizaam voor Club Brugge en de inmiddels 29-jarige Vormer. De middenvelder die ooit zijn carrière begon bij De Blokkers en via Hollandia, AZ, Roda JC en Feyenoord in Brugge neerstreek ziet dat zijn ploeg tot twee maal toe op achterstand komt. Hij kan hoogst persoonlijk nog voor rust voor de gelijkmaker zorgen nadat hij binnen de zestien gevloerd wordt, maar schiet vanaf elf meter tegen de paal. Het missen van de strafschop doet echter aan de populariteit van de middenvelder niets af want ook hierna scandeert het publiek massaal het “Ruud, Ruud, Ruud” bij elke corner die de aanvoerder neemt. Met behalve Vormer ook Clasie in de basis, en de andere Nederlanders, Kenneth Vermeer en Stefano Denswil op de bank, komt Club Brugge in de tweede helft toch op een voorsprong. In een zeer boeiend duel met een matig fluitende scheidsrechter weet Charleroi echter tien minuten voor tijd op 3-3 te komen wat tevens de eindstand betekent. Vormer verklaart na afloop dat de ploeg op dit moment net even te makkelijk tegengoals incasseert: ,,Je krijgt twee klotegoals tegen en dan moeten we weer in de achtervolging. Dat baart echt zorgen op dit moment. Het zit op dit moment net even tegen en ook dat hoort bij voetbal. Gezien de wijze waarop wij voetballen en scoren verwacht ik ook dat het gerust wel weer goed komt”.

Club Brugge wint dus drie keer op rij niet, maar dat is Vormer op woensdagavond alweer even vergeten als hij in een volgepakt Paleis 12 te Brussel de Gouden Schoen ontvangt. Vormer is daarmee de opvolger van zijn voormalige ploeggenoot José Izquierdo, de Colombiaan die inmiddels uitkomt voor het Engelse Brighton & Hove Albion. Erkentelijk bedankte de captain behalve zijn vrouw Roos en familie ook de spelers, technische en medische staf alsmede de supporters van zijn Club Brugge daar hij beseft dat je een dergelijke individuele prijs nimmer alleen kan behalen. ,,Dit is een van de hoogtepunten in mijn loopbaan en ik ga deze gouden schoen een heel mooi plaatsje geven”. Overigens is Vormer na Johan Boskamp (1975) en Rob Rensenbrink (1976) pas de derde Nederlander die de titel Belgisch voetballer van het jaar mag dragen.