HOORN – Nog een paar weken en dan is de 25e editie van de Westfriese Sportverkiezingen. Vorige week maakte de organisatie de genomineerden bekend. Voor de derde keer zit Megan Hollander in de categorie aangepast sporten bij de laatste drie.

In 2015 en 2016 was Megan Hollander al aanwezig in schouwburg Het Park. Beide keren zag de badmintonster Geert Schipper er met de prijs vandoor gaan. Tijdens de komende editie is Schipper, de vorige vier edities winnaar, niet genomineerd. Kanshebbers voor de prijs zijn Bas Takken (zwemmen), Caroline Groot (wielrennen) en dus Hollander. ‘Deze nominatie betekend best veel voor me. Dit betekent dat er nog mensen in me geloven, ook op de momenten dat ik dat zelf niet meer deed’, zegt de twintiger.

Zwaar jaar
Gemakkelijk was 2018 zeker niet voor Hollander, die het nodige voor haar kiezen kreeg. ‘Het was voor mij een ontzettend zwaar jaar. Ik ben op 6 juni mijn moeder verloren en dat heeft heel veel impact op mij, mijn omgeving en mijn sportcarrière gehad. Het heeft tot begin december geduurd totdat ik de lol en mijn passie voor badminton terug kreeg’, vertelt een openhartige Hollander. ‘Ik ben verhuisd van Hoorn naar Arnhem en 20 uur in de week trainen, terwijl je eigenlijk liever in je bed ligt en totaal geen plezier meer uit je trainingen haalt, is ontzettend zwaar.’

Opgeven deed de badmintonster, die ook nog een MBO 4 opleiding Business & Sport volgt, niet. ‘Ik heb me samen met ontzettend goede vriendinnen en mijn lieve familie aan mijn zij door deze zware periode heen gevochten’, vervolgt Hollander. Het dieptepunt, het overlijden van haar moeder, doet haar ook denken aan haar hoogtepunt van 2018. ‘Dat is toch wel dat mijn moeder met de wensambulance naar mijn NK is gekomen eind april. We hadden nooit gedacht dat ze kerst 2017 zou halen, laat staan mijn NK in april 2018.’ Haar moeder zag hoe Hollander Nederlands kampioen werd in het enkelspel. Ook pakte ze de titel in het dubbelspel.

Nominatie
Ondanks dat het een zwaar jaar was werd er ook gepresteerd door Hollander, wat haar de nominatie voor aangepast sporter opleverde. ‘De Westfriese Sportverkiezingen is een ontzettend gaaf evenement met allemaal leuke, aardige en sportieve mensen. Het is in mijn ogen altijd goed geregeld en ik ben dan ook blij dat ik er dit jaar weer deel van mag uitmaken’, zegt Hollander. Van de twee andere genomineerden kent zij wielrenster Caroline Groot niet, maar Bas Takken wel. ‘Bas en ik hebben op dezelfde middelbare school gezeten en in 2016 ook naast elkaar gestaan bij de sportverkiezingen. Hij is een geduchte tegenstander en een super goede topsporter.’

In januari begint voor Hollander de kwalificatie periode voor Tokio 2020. Hiervoor traint ze fulltime op Papendal. Vier dagen per week, twee keer per dag. De huidige nummer acht op de wereldranglijst in de single speelt de komende maanden veel toernooien om hoger te komen op de wereldranglijst.