OPMEER – Afgelopen zaterdag vierde HOSV (Hoogwoud-Opmeerse Sportvereniging) een bijzonder jubileum vanwege het 25-jarig bestaan van het G-voetbal. Het is ergens rond 1992 dat Willem Stuifbergen het bestuur van de voetbalclub weet te overtuigen dat er ook ruimte moet zijn voor een groep voetballers met een beperking. HOSV is daarmee één van de eerste clubs in Noord-Holland, en ondanks dat het een kleine vereniging is, gloreert deze afdeling nog steeds binnen de club, mede dank zij de vrijwilligers. Onder de naam HOSV Friends G-Voetbal hoopt men er dan ook nog vele jaren aan vast te plakken.

Een kwart eeuw later is Stuifbergen nog steeds actief binnen de vereniging en roemt hij deze vrijwilligers. ,,Toen wij begin jaren ’90 begonnen was het al moeilijk om vrijwilligers te vinden. In eerste instantie zagen ouders het G-voetbal ook helemaal niet zitten. Het begeleiden van een dergelijke groep is ook niet niks. Gelukkig hebben wij nu een goede groep vrijwilligers staan, maar nieuwe aanwas blijft altijd welkom. Met name in ons jongste groep kunnen wij nog wel wat mensen gebruiken” Stuifbergen raakte ooit tijdens een sportmiddag voor gehandicapten enthousiast over het idee en in samenspraak met Rob Zandbergen van de toenmalig in Spanbroek gelegen praktijkschool De Schakel werd dit verder uitgewerkt. Zandbergen wist wel een paar jongens die ook tegen een balletje wilden trappen en daarmee was het G-voetbal bij HOSV een feit.

Plezier als drijfveer
Twee vrijwilligers die ook al jaren actief zijn binnen de vereniging zijn Fred en Marian Pelt. Fred is ondermeer begeleider van de G1 een geeft aan waar het binnen de vereniging om draait. ,,Plezier is onze drijfveer en ons motto. Dat geldt voor alle spelers, maar natuurlijk ook voor de vrijwilligers binnen de club”. Marian, die al twaalf jaar vrijwilliger is binnen de club waarvan de laatste jaren als voorzitter binnen de G-afdeling vult aan: ,,Het geeft zoveel voldoening om dit te doen. Onze zoon speelt hier bij HOSV en zo zijn we er steeds verder in gerold. Altijd met plezier als boventoon. Het kost ons dan ook geen enkele moeite om een dergelijk jubileum te organiseren want met het bereiken van deze mijlpaal moest dit gewoon gebeuren. En als ik nu zo op de velden kijk heeft iedereen plezier onder een stralend zonnetje. Mooier hadden we het niet kunnen wensen”. Ook de algemeen voorzitter van HOSV Jan Scheltus beaamt dat: ‘’Ik ken geen enkele andere sport die zoveel vreugde en positiviteit uitstraalt als het G-Voetbal en dat zie je hier vandaag terug”.

Voetbalbond
Namens de KNVB is ook Martin Gemin aanwezig op het complex. Gemin is in dit district verantwoordelijk voor het G-voetbal en ziet dat als een zeer dankbare taak: ,,Het is mooi om te zien hoe een kleine vereniging als HOSV hier iets prachtigs heeft neer gezet met dank aan alle vrijwilligers”. Gemin bezoekt ’s ochtends de wedstrijd van de JG2 tegen KDO en overhandigt de thuisploeg na het 4-4 gelijke spel een Ajax-bal met handtekeningen die gretig in ontvangst wordt genomen door het team. ,,Ik ben al lange tijd actief binnen de KNVB, waarvan de laatste jaren binnen het G-Voetbal, maar als ik hier dan sta, en ik zie hoe de ontwikkeling binnen het G-Voetbal zich voortzet dan maakt mij dat trots. Het spelen voor voetballers met een beperking is een belangrijk issue binnen de voetbalbond en in deze regio zien wij dat terug. Niet alleen bij HOSV, maar bijvoorbeeld ook bij Zwaluwen ’30, Koedijk, Schagen en WMC, maar ook clubs als JVC en KGB zijn zich weer aan het ontwikkelen op dit gebied. Natuurlijk vergt dat heel veel van vrijwilligers. Denk bijvoorbeeld aan het begeleiden van een team of een scheidsrechters. Er is een heleboel empathie voor nodig om dat op een juiste manier te begeleiden en het is een zeer schone taak voor mij om daarin de clubs te helpen”. Willem Stuifbergen is door het oprichten van de G-voetbaltak binnen HOSV één van de pioniers en wordt daar later op de dag ook voor beloond door de KNVB door de Zilveren Waarderingsspeld te ontvangen.

Gezelligheid
Het jubileum bij HOSV wordt dan ook een groot succes. Vrijwel alle spelers en vrijwilligers zijn aanwezig en door het stralende voorjaarszonnetje en de gezelligheid kan de dag niet stuk. Burgemeester Nijpels van Opmeer opent de dag officieel door namens de gemeente een cheque uit te reiken en met de gehele groep op de foto te gaan. Hierna volgde een uitgebreid programma met een mixtoernooi, een stormbaan en meerdere voetbalspellen. Robbie de Wit is een van de spelers die inmiddels al acht jaar actief is binnen HOSV, overigens net als zijn jongere broer Rowen. Ondanks dat hij woonachtig is in Heerhugowaard voelt hij zich nog steeds thuis: ,,HOSV is gewoon een heel gezellige vereniging en wij hebben een heel leuk team” . Willem Rijlaarsdam is zelfs al sinds zijn 6e lid van HOSV Friends G-Voetbal. ,,Ik ben hier al 15 jaar en wij hebben enorm veel lol met z’n allen. Het is echt een feest om bij deze vereniging te voetballen”.

Wilt u HOSV Friends G-Voetbal ondersteunen kijk dan eens op de website.
Meer foto’s van het 25-jarig jubileum zijn te bekijken op DP Sportfotografie.