HOORN – Voor ADOS en DTS was afgelopen donderdagavond anders dan anders. Normaliter traint de Hoornse ploeg en is het team uit Enkhuizen vrij, maar ditmaal speelde het een oefenwedstrijd. Tegenstander was de nationale ploeg van Schotland.

Vanaf zaterdag 13 oktober is in Friesland het EK korfbal. Ter voorbereiding zocht de Schotse nationale ploeg een sparringpartner. Met DTS uit Enkhuizen werd deze gevonden. Uiteindelijk werd besloten om samen met ADOS tegen de Schotten te spelen. In de ADOS hal speelden de teams ieder een half uur zuivere speeltijd. Het was niet zomaar een oefenduel voor de ploegen uit Hoorn en Enkhuizen. ‘Er waren volle tribunes en er is veel publiciteit rond deze wedstrijd’, zei Pascal Kraijer. ‘De publiciteit voor het korfbal is misschien wel het belangrijkste. Het is een mooie avond voor de sport en weer eens iets anders dan trainen.’

Op de achtergrond zag Kraijer hoe het eerste team van zijn ploeg een voorsprong verdedigde. Daar slaagde ADOS in. Al na negen seconden had de ploeg van trainer/coach Pieter Schaap de score geopend. Na tien minuten ging het met 4-3 nog steeds aan de leiding. Een voorsprong die ook niet werd weggegeven. Tien minuten voor tijd stond de stand op 7-4 waarna de Hoornse ploeg uiteindelijk met een 12-7 zege van het veld liep.

Even daardoor begon DTS aan de speciale korfbalavond. De ploeg, die koploper is in de Vierde Klasse F, wist het de Schotse opponent aardig lastig te maken. In de laatste minuut voor rust raakte het de voorsprong echter kwijt en verloor uiteindelijk met 10-7.

Unieke ervaring
De resultaten waren echter niet het belangrijkste tijdens deze avond. Pieter Schaap is een van de weinige mensen deze avond die weet hoe het is om tegen een nationale ploeg te spelen. In zijn tijd als speler nam hij het met het Amsterdamse Trias op tegen Chinees Taipei. Dat is de naam die Taiwan, formeel de Republiek China, gebruikt bij sportevenementen. De oefenmeester snapt dus hoe deze avond moest worden beleefd. ‘Hoe vaak komt het voor dat je tegen een internationaal team speelt? Dit is een mooie ervaring en erg leuk. Het plezier is het allerbelangrijkste.’

Dat plezier was er zeker. Bij ADOS, DTS en Schotland, maar ook zeker bij het vele publiek wat de weg naar de Hoornse sporthal wist te vinden.

Schotland begint het EK op zaterdag 13 oktober met een wedstrijd tegen Wales. Een dag later speelt het tegen Hongarije en op maandag treft het Servië.

Uitslagen:
Schotland – DTS 10-7
ADOS – Schotland 12-7