AMSTERDAM - De Nederlandse zaalvoetballers zijn met een droomstart begonnen aan het EK in eigen land. In een lege ZiggoDome teAmsterdam was de ploeg van coach Max Tjaden met 3-2 te sterk voor Oekraïne.

Oranje maakte voor het eerst sinds 2014 zijn opwachting op een groot toernooi. Toen strandde Oranje in de eerste ronde van het EK,net als bij de andere twee EK-deelnames deze eeuw.

Tegen Oekraïne, 12e op de FIFA-wereldranglijst, kwam de mondiale nummer 36 al na binnen de minuut op achterstand. Nederland creëerde niet veel, al trof het de paal.

Na de rust stond er een ander Oranje. Op aangeven van de uitblinkende keeper Manuel Kuijk kopte Oualid Saadouni raak en Mo Attaibi scoorde met een stiftje. Via een fraaie goal van Said Bouzambou na een strakke pass van Mats Velseboer werd de marge twee en ondanks de late 3-2 bleef Oranje nipt overeind.

Zondag om 17.30 uur treft Nederland in regerend Europees- en wereldkampioen Portugal de volgende tegenstander.