HOORN - Er wordt aan de Roskam in Hoorn geen geheim van gemaakt. Zowel de heren als de dames van WFHC Hoorn willen de stap maken naar de Tweede Klasse. Om gehoor te kunnen geven zijn doelpuntenmakers van grote waarde. Bij de Hoornse hockeyclub lopen ze rond. Freek Mozer en Willemijn van Ernst. De wapens van WFHC Hoorn.

Het is een omschrijving die beide goalgetters direct afzwakken. ‘Dat zie ik niet zo. Daarom vind ik teamsport zo gaaf. Wij doen alles samen als team, iedereen speelt in zijn kracht en dat maakt ons ook zo goed als team denk ik’, vertelt Willemijn van Ernst, spits bij de damesploeg. ‘Natuurlijk zijn er doelpunten nodig om te winnen, maar de rest van het team is net zo belangrijk. Het middenveld is net zo belangrijk anders kunnen de aanvallers de bal niet ontvangen en scoren. Verder hebben wij een goede verdediging die vaak het hoofd koel houdt en weinig strafcorners en tegendoelpunten incasseert. Tenslotte hebben wij ook een top keepster die het dit seizoen super goed doet. Dat mag ook weleens worden gezegd.’

Oude nest
Naast het maken van doelpunten hebben Freek Mozer en Willemijn van Ernst allebei een uitstapje gemaakt. Zo vertrok Mozer op zijn vijftiende naar AHBC. Van Ernst keerde op haar achttiende terug naar het Alkmaarse AMHC, om een jaar later naar AthenA te vertrekken. Beide aanvallers keerden uiteindelijk terug op het oude nest en zijn momenteel alweer meerdere jaren actief in Hoorn.

Bij WFHC Hoorn weten zij het net veelvuldig te vinden. Mozer maakte er vorig jaar maar liefst 47. ‘Mijn doelpunten zijn vaak belangrijk, dus wanneer ik niet scoor verliezen we vaak. Dat besef ik ook en ik voel me ook verantwoordelijk voor de doelpunten. Echter zijn er dit seizoen nieuwe spelers bijgekomen en die scoren ook regelmatig. Hierdoor scoren we als team meer dan voorheen, ik dan maar iets minder’, zegt de topscoorder.

Stap omhoog
Vorig jaar was de Hoornse hockeyclub al dichtbij een ticket voor de nacompetitie, maar greep hier uiteindelijk naast. In het huidige seizoen zijn beide teams uitstekend begonnen en gelden in de Derde Klasse als een serieuze titelkandidaat. ‘Het is leuk om te zien dat het gezellig druk is op de club op zondag. Ouders, opa’s, oma’s, ooms en tantes, maar ook de andere (senioren) teams en overige supporters zijn voor ons erg belangrijk’, aldus Van Ernst. ‘Ik denk dat wij sinds dit seizoen ook actiever omgaan met sociale media om zo (nog) meer publiek langs de lijn te krijgen. Ik denk dat promotie vooral leeft binnen het team en wij hopen uiteraard aan het eind van het seizoen op een dubbel.’ Met veerkracht toonde de damesploeg al meermaals zich terug te knokken van een vroeg opgelopen achterstand. Ook de heren lieten zien hun schouders er onder te kunnen zetten.

De stap omhoog zou voor beiden een uitkomst zijn. Mozer: ‘Het niveauverschil in de derde klasse is erg groot. Vaak hebben teams een aantal spelers die het team maken. Zo’n speler ben ik ook bij Hoorn. Ik zou wel een aantal niveaus hoger kunnen spelen, die kansen liggen er, alleen mijn ambities niet zo op dit moment.’

De ambitie om te vertrekken is er dus niet. De ambitie om te promoveren daarentegen wel. Er wordt gewerkt richting een prachtig seizoensafsluiting: De heren en dameskampioen. Er wordt gehunkerd naar de dubbel.