WEST-FRIESLAND - De historische VOC-stadjes, het Westfriese landschap en vergezichten over het IJsselmeer zorgen op zondag 9 juli weer voor een schilderachtig decor tijdens de 12e editie van de Ronde van de Westfriese Omringdijk. Vanaf vijf locaties – Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Schagen – kan op de fiets worden gestapt voor een route over 50, 80 of 135 kilometer. De reguliere inschrijving is tot en met maandag 26 juni geopend via www.rondevandewestfrieseomringdijk.nl.


Van gezellig samen fietsen tot solo over de eeuwenoude dijk zoeven en van rustig koersen tot stevig door de groene polder trappen: voor iedere fietser is er een geschikte afstand. De populairste afstand, de 135 kilometer bijgenaamd de Grôte Daikboekel, voert de deelnemers over de 126 kilometer lange Omringdijk, langs onder meer de karakteristieke molen van Rustenburg, het weidse IJsselmeer en het Stoommachine Museum in Medemblik. Deelnemers aan de kortere afstanden fietsen over een deel van de Omringdijk en maken kennis met de typische Westfriese cultuur in het binnen de dijk gelegen gebied.

De Westfriese Omringdijk wemelt van de mooie verhalen en passages. En dat het bijzonder is om te fietsen over de oudste dijk van Nederland blijkt wel uit het feit dat de Daikboekel op sommige plaatsen wel tot vijf of zes meter boven het landschap torent. De dijk heeft op veel plaatsen een bochtige vorm, ontstaan door vroegere doorbraken. Het woest kolkende water bij deze doorbraken creëerde diepe 'wielen', waaromheen in latere jaren de dijk werd gelegd.

Uiteraard zorgt de organisatie ervoor dat de deelnemers niets te kort komt. De routes zijn volledig uitgepijld en onderweg zijn verzorgingsposten ingericht op mooie locaties, zoals bij Brouwerij de Werf en Molen de Lastdrager. De energievoorraden kunnen hier worden aangevuld met typische Westfriese lekkernijen zoals krentenmik en Enkhuizer koek. Dat maakt de fietservaring door Westfriesland nóg leuker!

Inschrijven

Inschrijven voor de 12e editie van de Ronde van de Westfriese Omringijk is mogelijk via www.rondevandewestfrieseomringdijk.nl. De reguliere inschrijving sluit op maandag 26 juni.