HOORN - Terwijl de muziek klinkt in het gloednieuwe CrossFit box van CrossFit Hoorn aan de Oude Veiling, kijkt mede-eigenaresse Marloek van ’t Land tevreden voor zich uit. “We zijn hier zo ongelooflijk blij mee, joh. Het begint met een droom. En dan is het ineens zover. Geweldig!”

Na een zoektocht van jaren en langs verschillende locaties komt Crossfit Hoorn dan echt thuis. In het bijzijn van Wethouder van sport Kholoud al Mobayed opent de gloednieuwe box haar deuren aan De Oude Veiling. “Wat een prachtige plek”, zegt de Wethouder. “Ik zie heel veel kansen voor de gemeente Hoorn. Als gemeente hebben we sport en beweging hoog in het vaandel staan. Deze nieuwe box is echt een aanwinst binnen de stadsgrenzen.” Woorden die nog steeds als muziek klinken in de oren van Van ‘t Land

Ze kijkt met haar partner Chris Ruiter zeer tevreden terug op de officiële opening van het pand op zondag 1 september jongstleden. Maar liefst zeshonderd vierkante meter ruimte staat op het punt in gebruik te worden genomen. Een enorme vooruitgang ten opzichte van de vorige box. Een groei die symbool staat voor de flinke ontwikkeling die de sport heeft doorgemaakt in Nederland.

“Van een hype, zoals die weleens vaker voorkomen in de sportwereld, is echt geen sprake. CrossFit is een blijvertje”, stelt Van ’t Land. De sport die een combinatie is van fitness, gymnastiek en gewichtheffen zag in Hoorn voor het eerst het levenslicht bij Crossfit Hoorn. “We zijn de eerste officiële Crossfit Affiliate van West- Friesland”, zegt Van ’t Land niet zonder trots. “Dat is een leuk feitje, maar het gaat erom dat mensen hier komen om lekker te genieten van sporten. Het zijn functionele trainingen op hoge intensiteit op individueel niveau. Het maakt echt niet uit wat je leeftijd is, of hoe sportief je bent geweest in het verleden. Iedereen kan aansluiten. Het gaat erom dat de mensen plezier hebben in bewegen.”

Dat individuele maatwerk in groepstrainingen is één van de pijlers onder CrossFit Hoorn. “Het is heel tof om te zien dat mensen zich ontwikkelen. En elkaar weten te inspireren. Je kunt veel meer dan je denkt.” Dat er soms nog wat koudwatervrees optreedt bij het zien van beelden van de sport op bijvoorbeeld Youtube, kan Van ’t Land wel begrijpen. “Vaak zie je daar de professionele atleten, die al jarenlang ervaring hebben en keihard er tegenaan gaan tijdens de wedstrijden. Of waanzinnige dingen doen. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. CrossFit is veel breder. Echt iedereen kan meedoen. Ik zou zeggen, kom gewoon een keer meedoen. Iedereen is van harte welkom.”

Dat welkom vindt dan plaats in een gloednieuwe ruimte. “We vinden het belangrijk dat er genoeg ruimte in de box moet zijn om vrijuit te kunnen bewegen. Daarnaast is een ontmoetingsplek ook heel belangrijk. Even gezellig en vrijblijvend relaxed voor of na de WOD is dat ook.”

WOD, oftewel ‘Wokout of the Day’. Deze lessen vormen de ruggengraat van CrossFit. “Daarnaast zijn er heel veel mogelijkheden om individueel maatwerk toe te passen. En als je iets wilt weten over voeding of levensstijl, geen probleem. We helpen je graag om je doelen te bereiken.”

Naast de enorme ruimte en de gezellige aankleding vallen ook de mooie kleedkamers op. “Uiteraard hebben we ruime kleedkamers voor dames en heren. Ook is er gelegenheid tot het nemen van een douche. Het stond heel hoog op onze verlanglijst om deze zaken in de box goed voor elkaar te hebben. Dan is het alleen maar fijn dat alles zo mooi gelukt is.”

“Okay mensen, het gaat super!”, klinkt het door de box. Jochem van den Berg, één van de coaches CrossFit Hoorn staat zichtbaar te genieten. De deelnemers van WOD ook. De diversiteit van de groep valt op. Mannen, vrouwen, jong en oud. Iedereen is met volle overgave bezig aan de les. Men helpt elkaar, de sfeer is positief en er wordt flink gezweet. De box is een bron van inspiratie en energie. Ook Wethouder Al Mobayed kan dat beamen. “Ik ga zeker een keer meedoen. Tenslotte is lekker sporten en bewegen het fijnst om te doen.”

Van ’t Land kijkt nog maar eens rond. “Dit is toch prachtig. Hier doe je het allemaal voor.”

Ook een keer een kijkje nemen? U vindt CrossFit Hoorn aan De Oude Veiling 52 in Zwaag. Iedereen is van harte welkom.