HOORN - Sport is een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven. Sport heeft de potentie om mensen over de hele wereld samen te brengen en met elkaar te verbinden. Naast de bekende- en populaire sporten als voetbal, tennis en basketbal zijn er ook talloze andere sporten die in populariteit toenemen en steeds meer aandacht krijgen.

E-sport

E-sport is waarschijnlijk de snelst groeiende sport ter wereld. Deze sport draait om competitief gamen, waarbij teams of individuen het tegen elkaar opnemen in verschillende videogames. Zelfs grote voetbalclubs hebben tegenwoordig eigen e-sporters op de loonlijst staan. E-sport wint steeds meer aan populariteit en er worden zelfs professionele competities en toernooien georganiseerd. Hierbij kunnen grote geldprijzen worden gewonnen. Naast het klassieke wedden op sport wordt er ook steeds vaker op e-sport gewed.

Skateboarding

Skateboarding is een sport die steeds meer aandacht krijgt. Het is intussen zelfs uitgegroeid tot een olympische sport. Deze sport draait om het rijden op een skateboard en het uitvoeren van verschillende trucs en stunts. De populariteit van deze sport heeft ervoor gezorgd dat er meer professionele competities en toernooien worden georganiseerd. Op internationaal niveau doen de Japanse skateboarders het tegenwoordig erg goed. Dat bewijzen ook de vele medailles die ze op de laatste Olympische Spelen in de wacht wisten te slepen.

Ultimate Frisbee

Ultimate Frisbee is een teamsport waarbij het doel is om de frisbee in het doelgebied van de tegenstander te krijgen. Het team dat de meeste doelpunten scoort, wint de wedstrijd. Kenmerkend aan Ultimate Frisbee, ook wel eens kortweg Ultimate genoemd, is het wederzijds respect. Er is bijvoorbeeld geen scheidsrechter van de partij, men maakt onderling uit wie al dan niet een fout heeft gemaakt.

Kitesurfing

Kitesurfing is een watersport waarbij men zich voortbeweegt op een board terwijl men zich laat voorttrekken door een vlieger. Deze sport wordt steeds populairder en is een variant op het windsurfen. Wie aan kitesurfing doet, wordt ook wel een kiteboarder of een kiter genoemd. In Nederland is het verboden om te kitesurfen op het binnenwater, hoewel er een aantal uitzonderingen zijn. Rond de bekende badplaatsen kan er op aangewezen plekken worden gekitesurft.

American Football

Hoewel American Football al lange tijd bestaat en het al langer razend populair is aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, is deze sport wereldwijd nog steeds aan populariteit aan het winnen. Een toenemend aantal Europese kijkers vindt de weg naar de grote wedstrijden en ook buiten Amerika wordt de sport steeds vaker beoefend, zowel op professioneel niveau als op amateurniveau. In Nederland is de AFBN (American Football Bond Nederland) de overkoepelende bond voor deze sport.

Klimmen

Een andere sport die snel aan populariteit wint, is klimmen. Indoor klimhallen en outdoor klimmuren schieten als paddenstoelen uit de grond. De sport werd ook toegevoegd aan het programma van de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Klimmen is een uitdagende sport die kracht, uithoudingsvermogen en techniek vereist. Het is ook een zeer sociale sport, omdat het vaak in groep wordt beoefend en er veel onderlinge ondersteuning is tussen de klimmers. Bovendien is het een toegankelijke sport, want het is niet nodig om dure apparatuur aan te schaffen om te beginnen met klimmen.