Vandaag de dag heeft ieder bedrijf een eigen website en een daarbij behorend netwerk. Wil je veilig online zaken doen, dan moet je ervoor zorgen dat je netwerk goed is beveiligd. Dit vraagt een extra investering, maar als je dit niet doet dan loop je grote risico’s. Cybercriminelen hebben het vaak gemunt op vooral kleine en middelgrote bedrijven. Zij hebben vaak geen eigen IT-afdeling. Dit maakt ze soms kwetsbaar. Je kunt het uitbesteden aan een externe partner. Zij zorgen er dan voor dat updates van software worden geplaatst en dat er regelmatig back-ups worden gemaakt. Hiermee verklein je het risico op problemen aanzienlijk.

Neem ook zelf verantwoordelijkheid

Een goed beveiligd systeem is van groot belang. Maar het is daarnaast ook belangrijk om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Zorg voor een goed internet protocol als je personeel in dienst hebt. Natuurlijk is het geen probleem als het personeel op de werkplek toegang heeft tot internet voor incidenteel privé gebruik. Maar als je medewerkers ook toegang geeft tot het zakelijke Wi-Fi netwerk dan kunnen zij daar ook op inloggen met hun smartphone. Je hebt dan veel minder zicht op wat er gebeurt. Wijs het personeel er dus op dat zij nooit op links moeten klikken in e-mails tenzij voor 100% zeker is dat het een veilige link is en deze van een betrouwbare afzender komt.

Zoek een betrouwbare partner voor je de IT van je bedrijf

Tenzij je een enthousiaste hobbyist bent is het voor een ondernemer vaak geen doen om het beheer van het bedrijfsnetwerk zelf te doen. Zoek hiervoor dus een betrouwbare IT partner. Deze zorgt ervoor dat updates worden geplaatst en dat er actie wordt ondernomen als er zich een probleem voordoet. Bij een storing wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer online. Vaak is ook het telefoonverkeer van een bedrijf gekoppeld aan het IT-systeem. Niet bereikbaar zijn kan vervelende gevolgen hebben. Ook is het heel storend als er geen e-mail verstuurd kan worden. Een specialist kan dit soort problemen vaak snel oplossen zodat iedereen weer aan het werk kan.

Eigen IT-specialist in dienst?

Vooral voor kleinere bedrijven is het vaak niet haalbaar om een eigen medewerker voor IT beheer in dienst te nemen. Goede vakmensen zijn schaars en bovendien vallen zij in een hoge salarisklasse. Daarom is het vaak voordeliger om deze taken uit te besteden. Je kunt dit soms ook combineren met het beheren van de website. Ook dit is een taak die lastig uit te voeren is door bestaand personeel, tenzij je toevallig iemand in dienst hebt die dit als hobby doet en het leuk vindt om de website van de zaak bij te houden. Als dit laatste wel het geval is, maak dan goede en duidelijke afspraken over aanpassingen. Als er onjuiste of onvolledige gegevens op de website staan kan dit schadelijk zijn voor de reputatie van het bedrijf.