NEDERLAND - In het eerste kwartaal van 2024 werden er in Nederland ruim 4,4 duizend nieuwbouw koopwoningen verkocht, 34 procent meer dan een jaar eerder. De prijsindex van nieuwbouw koopwoningen was 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsindex voor de bestaande koopwoningen steeg met 3,8 procent, de eerste stijging sinds het vierde kwartaal 2022. De huizenprijsindex, opgebouwd uit nieuwbouw en bestaande koopwoningen, stijgt 3,6 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.


Prijsindex nieuwbouw woningen stijgt ten opzichte van een jaar eerder

Prijzen van nieuwbouw koopwoningen waren in het eerste kwartaal 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. Wel is de gemiddelde verkoopprijs van nieuwbouwwoningen gedaald naar ruim 493 duizend euro. In het laatste kwartaal van 2023 was dit nog 499 duizend euro.

De prijsindex voor bestaande koopwoningen was 3,8 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2022. Deze index is gecorrigeerd voor kwaliteit en type van de woning, de gemiddelde verkoopprijs is dat niet. In het eerste kwartaal van 2024 steeg ook de gemiddelde verkoopprijs van bestaande koopwoningen naar ruim 432 duizend euro.

Huizenprijzen in de meeste EU-landen wederom hoger

De huizenprijzen van nieuwbouw en bestaande koopwoningen samen waren in het eerste kwartaal van 2024 3,6 procent hoger dan een jaar eerder. In 19 EU-lidstaten was de prijs in het laatste kwartaal hoger dan een jaar eerder. Polen is de grootste stijger met 18 procent, in Luxemburg daalden de prijzen het hardst met bijna 11 procent. Gemiddeld stegen de huizenprijzen in de EU met 1,3 procent.

Bron: CBS