HOORN - Een dansfeestje, maar dan op zondagochtend, op blote voeten, met alleen water en thee en zonder te praten. Ecstatic Dance is een vorm van vrij dansen, die al wordt beoefend over de hele wereld en binnenkort ook in Hoorn. Wat houdt dat precies in? In het kort gezegd is het een workshop voor bewustwording en dansen op een goede beat.

Het idee van Ecstatic Dance is dat je kunt bewegen zoals jij dat wilt. De één gaat helemaal op in de muziek op een plaats, terwijl de ander misschien wel door de hele ruimte beweegt. Dat kan in het begin even wennen zijn, maar als je je laat leiden door de muziek, danst in stilte, dan kan het heel bevrijdend werken. Het dansen op blote voeten helpt ook bij het gevoel van vrijheid en het goed geaard zijn met de grond. Ecstatic Dance is als een workout en meditatie ineen, maar bovenal is het een ervaring die jou uit je hoofd haalt, waardoor je je echt ín het moment voelt.

Programma
De ochtend wordt kort ingeleid en afgesloten door een host. Bij de start worden de richtlijnen uitgelegd en een aantal opwarmoefeningen met de groep gedaan. Je bent vríj om te dansen zoals je wilt op de lekkerste beats tijdens de 2 uur durende dj-set van dj La Pepers. Iedereen mag en kan bewegen zoals hij of zij zelf wil. Natuurlijk met respect voor elkaars ruimte op de dansvloer.

Samen of alleen

Iedereen komt om te dansen bij Ecstatic Dance, jong én oud. Tijdens de dans kun je een ander opzoeken om samen te dansen, maar je kunt ook gewoon alleen dansen. Als je liever niet met iemand danst, plaats dan beide handen op je hart en knik naar de ander; de ander weet dan dat je graag alleen danst. Heb je wel met iemand gedanst, dan plaats je na afloop ook je beide handen op je hart om de ander te bedanken voor de gezamenlijke dans.

Historie
Ecstatic Dance is ooit begonnen op Hawaii. Er werd op zondagochtend gedanst, zonder schoenen en zonder te praten. De vorm Ecstatic Dance ontstond toen de twee werelden van het ‘bewust dansen’ en de dj-cultuur met elkaar gecombineerd werden. Langzaamaan verspreidde het zich naar steeds meer steden over de hele wereld.

Dansen in Hoorn
Ecstatic Dance wordt een keer per maand op zondagochtend georganiseerd in Hoorn. Het dansen vindt plaats in de witte kapel van Hotel Maria Kapel op 20 september, 18 oktober, 15 november en 13 december 2020. Ecstatic Dance Hoorn wordt georganiseerd door Rimke Pepers, Heliante Moningka en een enthousiast team.

Hotel Maria Kapel
Hotel Maria Kapel (HMK) is een artist-in-residence, tentoonstellingsruimte en cinema voor hedendaagse beeldende kunst in het stadscentrum van Hoorn. De studio/expositieruimte van HMK is een vroeg zestiende-eeuwse kapel, omringd door een semi-private binnentuin. In deze kapel wordt Ecstatic Dance Hoorn georganiseerd.

Nieuwsgierig?
Je kunt deelnemen aan de eerstvolgende Ecstatic Dance Hoorn op zondag 20 september 2020. De zaal gaat open om 10.00 uur en om 12.30 uur is het afgelopen. Geen afleiding en geen telefoons, maar wel onbeperkt water en thee en je even helemaal vrij voelen op de dansvloer. Dat kan voor €17,-. Graag vooraf reserveren via www.ecstaticdancehoorn.nl (beperkt aantal plaatsen i.v.m. corona maatregelen). Locatie Hotel Maria Kapel, Korte Achterstaat 2A in Hoorn.