HOORN - De eerste wandeling van Oud Hoorn is dit jaar de Vrede- en Vrijheidwandeling. Hoewel Hoorn tijdens de Tweede Wereldoorlog amper beschadigd is, zit de stad voor met verhalen die de moeite waar zijn om te vertellen. Vrijheid is een groot goed en waard om bij stil te staan.

De Oud Hoorn-gidsen nemen wandelaars mee naar de plekken die herinneren aan de periode van de laatste grote oorlog, die we in Nederland en Hoorn hebben gekend. De plaquette aan de Grote Kerk bijvoorbeeld en de beelden van Truus Menger langs de route, die vijf verzetsmensen hebben gelopen alvorens de Nazi’s ze bij de Grote Kerk fusilleerden.

Onder het oog van de bezetter
Menig verhaal zal de deelnemers nog lang bijblijven. Op Grote Oost 6 was het plaatselijke hoofdkantoor van Duitse bezetter gevestigd. In de conciërgewoning achter dit pand hielden de moedige vrouwen Aaf Dell en Dieuw van Vliet zeven onderduikers verborgen. Beide panden deelden een toilet en dat werd de onderduikers bijna fataal toen één van hen buikgriep kreeg. Onze gidsen vertellen graag hoe dit afliep.

De Oud Hoorn Vrede- en Vrijheidwandeling start zondagmiddag 6 mei om 14:00 uur op de Roode Steen. Deelname is gratis. Ga voor meer informatie naar www.oudhoorn.nl