HOORN - Gezellig met je kind(eren) naar een leuke, betaalbare voorstelling op een winterse zondagmiddag? Dat kan weer vanaf 6 januari in Theater Het Pakhuis. Dit jaar heeft het verrassende theater voor de tiende keer een betoverend programma samengesteld met verteltheater, dans, muziek, poppentheater en nog veel meer. Aanvang 15.00 uur, entree € 6,00 voor kinderen/€ 7,00 voor volwassenen.

Een kindervoorstelling bij Theater Het Pakhuis is altijd feest. En dit jaar helemaal, omdat de kindervoorstellingenserie precies tien jaar bestaat. Wie samen komt genieten met vier personen of meer, krijgt voor zijn of haar gezelschap een gratis kopje koffie/thee of frisdrankje.

Fantasie
Maar het gaat natuurlijk vooral om de voorstellingen zelf. “Kindertheater is belangrijk”, vindt programmeur Irma Sijs. “Het prikkelt de fantasie van kinderen en maakt dat ze zich kunnen verwonderen. Maar het is vooral heel erg leuk. We zijn daarom blij dat theatermakers Chris Champion en Marjo Dames tien jaar geleden bij ons met kindervoorstellingen begonnen. Zij staan ook dit jaar weer ieder met een voorstelling in ons theater, dat is een goede traditie geworden.” Wat de voorstellingen in Theater Het Pakhuis zo bijzonder maken, is de knusse en intieme setting. “Daardoor is het mogelijk dat de kinderen na afloop zelf de vloer op mogen als ze dat willen”, vertelt Irma enthousiast. “Op die manier kunnen ze voorzichtig het decor ontdekken en even babbelen met de artiesten. Dat vinden ze prachtig!”

Acht weken lang genieten
Irma kijkt enorm uit naar de aankomende serie voorstellingen. “We hebben nog nooit zo’n gevarieerd programma gehad als dit jaar”, vindt ze. “Dat wordt genieten. Op 6 januari trapt Poppentheater Koekla af met Aladdin, een echte familievoorstelling met een kleurrijk decor, animatie en allerlei spannende verrassingen. Een week later, op 13 januari, leest schrijver Janna de Lathouder voor uit haar boek ‘De verhalen over alles’ dat ze samen met Anne Schneider maakte. Het gaat over een uil met een levendige fantasie. De kinderen mogen zelf meespelen, dat gaat vast heel leuk worden.” In de voorstelling van Chris Champion op 20 januari is de koning jarig. Hoera! “De kinderen mogen helpen met de voorbereiding van zijn feest”, kondigt Irma aan. “Maar waar blijft de koning? Het is een voorstelling vol muziek, goocheltrucs, jongleerkunsten, poppenspel en slapstick clownerie. En dat alles vermengd met een spannend verhaal.” Bij sommige kindervoorstellingen in de voorjaarsvakantie is er ook nog een mogelijkheid een workshop te volgen voor kinderen. Wordt gegeven door de makers

Spinnen, konijnen, lampenkapjes en olifanten
Op 27 januari is de vloer voor Marjo Dames. “Haar voorstelling gaat over een spin en een spook die het jongetje Tim proberen bang te maken”, vertelt Irma. “Maar dat loopt niet helemaal zoals ze bedacht hadden. Op 3 februari is Marjo terug met de voorstelling ‘Konijn is jaloers’. Met poppen- en maskerspel, muziek en momenten waarop de kinderen mee mogen doen.” Poppenspel is ook te zien op 10 februari, bij ‘Ollie Trollie en Mannetje Lampenkap’ over kindervriend Ollie die op zoek gaat naar het verdwenen lampenkapje van oma Trol. De Dansonderneming, een vaste gast in Theater Het Pakhuis, verzorgt dit keer eveneens een kindervoorstelling. En wel op 17 februari. Daarin draait alles om het olifantje Babar. “Dat beleeft van alles en neemt de kinderen mee op zijn spannende avontuur”, vertelt Irma. “Dat wordt heel mooi, met live muziek, een live verteller en live dans. En vooraf is er een workshop met de choreograaf en de dansers. Dan leren de kinderen de stapjes en dansjes van Babar.”

Een podiumervaring rijker
De zondag daarop, op 24 februari, kunnen kinderen kennismaken met Jonkvrouw Jacoba. “Die kan van alles: paardrijden, in bomen klimmen, moddertaartjes bakken… maar niet lezen of schrijven”, legt Irma uit. “De stalknechten Manshooft en Coenraad vertellen het verhaal van hun jonkvrouw Jacoba die nóg stoerder moet worden dan ze al was. En ook zij geven vooraf een workshop, waarin je leert hoe je stoer wordt.” De laatste voorstelling uit de serie is te zien op zondag 3 maart. “Die is van poppentheater Fatsnerran en heet ‘De Noordwachter’”vertelt Irma. “Een voorstelling over de maan en de sterren en wat er kan gebeuren als je een afspraak vergeet.” Bij Theater Het Pakhuis hebben ze er al helemaal zin in. “We hopen weer veel kinderen én hun ouders een gezellige middag te bezorgen en ze een mooie podiumervaring rijker te maken”, aldus Irma.