HOORN - Begin november behaalde de Alkmaarse vocal group Close-Up in Rotterdam de derde plaats in de hoogste klasse van het BALK TOPfestival, de landelijke competitie voor koren en vocal groups. Op zondagmiddag 22 december kun je in Hoorn beluisteren waarom ze op het erepodium belandden: dan geeft Close-Up een smaakvol Snertconcert, in de Oosterkerk aan de Grote Oost.

Het is het laatste concert in een serie van drie Snertconcerten. Daarmee geeft Close-Up geen slecht concert, integendeel: het wordt een warm winters samenzijn waarbij de Alkmaarse vocal group prachtige a capella nummers zingt die passen bij het seizoen. Denk aan sfeervolle ballads en onverwachte kerstsongs die weinig groepen ten gehore brengen. Ook de prijswinnende nummers van het TOPfestival komen voorbij. Na afloop trakteert Close-Up het publiek op een heerlijke kop ambachtelijke erwtensoep met roggebrood en spek.

Kaarten en data
De Snertconcerten worden gehouden in kerken die bekend staan om hun geweldige klank en sfeer. Na het optreden in Alkmaar (zondagmiddag 8 december) en Spaarndam (donderdagavond 19 december) sluit Close-Up de concertreeks af in Hoorn (zondagmiddag 22 december). Kaarten zijn te koop via www.vocalgroupcloseup.nl/kaarten voor € 12,50 (t/m 15 jaar: € 7,50).

Alkmaar zondag 8 december om 15.00 uur St. Laurentiuskerk, Verdronkenoord 68
Spaarndam donderdag 19 december om 20.00 uur Oude Kerk, Kerkplein 1
Hoorn zondag 22 december om 15.00 uur Oosterkerk, Grote Oost 58-60

Succes en plezier
Tijdens het BALK TOPfestival in Rotterdam op 9 november had Close-Up vooral veel plezier. Voorzitter Laura Kroon vertelt: “Het was erg leuk om met zoveel goede groepen voor elkaar en veel publiek op te treden in De Doelen. Tijdens ons optreden was het natuurlijk wel spannend: in de zaal zat minstens vijfhonderd man publiek, en drie kritische juryleden die ons beoordeelden op zang, muzikaliteit en artistieke uitvoering. Maar het ging erg goed, en dan is het fijn dat je ook zo hoog eindigt. Daarna hebben we ook nog genoten van een geweldige zangbattle met koor Leeuwenhart in een naastgelegen Italiaans restaurant. De koks en bediendes wisten niet wat ze overkwam. En nu kijk ik erg uit naar onze eigen optredens, waaronder eentje in mijn dorp Spaarndam. Want daar doen we het toch vooral voor: onze bezoekers raken met onze zang.”

Over Close-Up
Close-Up is een Alkmaarse vocal group die bestaat uit 21 ervaren zangers en zangeressen uit heel Noord-Holland. Sinds de oprichting in 1993 hebben al enkele toonaangevende dirigenten voor de groep gestaan. Sinds 2015 is dit Sjoerd Jansen, en regisseur Bram van Oers zorgt voor de regie. Al jaren staat de groep aan de top van de vocal groups in Nederland.

Bijna elk jaar zingt Close-Up een nieuwe productie met een speciaal thema of op een serie bijzondere locaties. Op veler verzoek verzorgt Close-Up elke twee à drie jaar een reeks kerstoptredens. Daarnaast treden ze op bij besloten gelegenheden of werken ze samen met andere groepen. Een voorbeeld hiervan is het gastoptreden bij projectkoor Regio Vocaal op zaterdag 14 december in Broek op Langedijk.