HOORN - De mooiste verhalen uit de geschiedenis zijn de verhalen over mensen. En binnen die categorie zijn het de verhalen over mensen die niet met een zilveren lepel in hun mond zijn geboren en op eigen kracht, intelligentie en doorzettingsvermogen het verschil weten te maken. Trien de Haan-Zwagerman was zo iemand: een boerendochter en arbeidersvrouw die met aanvankelijk alleen lager onderwijs in de eerste helft van de twintigste eeuw tot in de jaren vijftig naam maakte als feministisch socialiste.

In Hoorn, waar ze in 1924 was komen wonen, zette ze een bureau voor geboorteregeling op. In 1929 richtte ze de NAS Vrouwenbond op, onderdeel van de radiaal-linkse vakfederatie Nationaal-Arbeidssecretariaat (NAS). Ze stond op de barricaden tijdens stakingen en was (eind)redacteur van De Vrouwenkrant, een orgaan van de NAS Vrouwenbond. Tijdens de oorlog overleefde ze drie vreselijke jaren in het concentratiekamp Ravensbrück.

Achterneef van Trien de Haan en historicus, Bart Lankester, publiceerde vorig jaar een biografie over zijn oudtante, getiteld ‘Kom vrouwen, aangepakt!’. Het is de basis van een boeiende lezing over moedige wereldverbeteraar met daadkracht. De lezing concentreert zich rond het thema hoe een Hoorns arbeidersgezin - man, vrouw, tienerdochter - vanaf de eerste dag van de bezetting ondubbelzinnig koos voor het verzet, in verschillende vormen. Wat de respectieve achtergronden en beweegredenen waren en hoe ze na de oorlog probeerden het leven op te pakken. Met uiteraard de focus op Trien. Een vrouw om een voorbeeld aan te nemen: ‘Vrouwen, vooral voor ons is het nodig dat we leren inzien dat de strijd is buiten onze kleine kring, onze huishouding.

De lezing vindt plaats op dinsdag 20 maart om 20:00 uur in het Foreestenhuis, Grote Oost 43, Hoorn. Het Foreestenhuis gaat om 19:30 open. De toegangsprijs voor leden is €3,50 en voor niet-leden €5,00.

Voor meer informatie neemt u contact op met lezingen@oudhoorn.nl. Kaarten voor de lezing kunt u telefonisch bestellen onder nummer 0229 - 27 35 70 of u kunt langskomen bij Het Pakhuis, Onder de Boompjes 22 in Hoorn. Het Pakhuis is geopend op dinsdag en donderdag van 10 tot 16 uur en op zaterdag van 10 tot 14 uur.