MEDEMBLIK - De laatste klusjes worden afgerond en de ketels en machines krijgen nog een extra poetsbeurt, want de aftrap van stoomseizoen 2018 is in aantocht. Het Stoommachinemuseum, gevestigd in het stoomgemaal ‘De Vier Noorder Koggen’ aan de Oosterdijk 4 in Medemblik, opent zondag 18 februari op feestelijke wijze opnieuw haar deuren.

Het seizoen begint gelijk spectaculair met stoom en muziek. De grote Lancashire ketel wordt weer opgestookt om de stoommachines tijdens de voorjaarsvakantie van stoom te voorzien. Wie het museum binnenloopt hoort de machines sissen, ruikt de olie en voelt de warmte. Machinisten en stokers lopen in ’t rond. Kortom, bezoekers wanen zich terug in de tijd. Tussen de stoommachines brengt harmonie Crescendo uit Medemblik vanaf twee uur een concert ten gehore. Hun repertoire van klassiek tot populair zorgt voor een vrolijke noot tijdens de eerste stoomdag van het seizoen. In het stoomtheater geeft Bram Hengeveld met zijn live steam treinen een treinshow op een spoortraject.

Voor de jonge bezoekers staan de miniatuurstoommachines weer opgesteld in het kinderlab. Ze kunnen zo zelf ontdekken wat de kracht van water en vuur is. Bij de balie van het Stoomtheater liggen de speurtochten klaar om op onderzoek door het museum te gaan. De waaghalzen mogen de stoker een handje helpen bij de ketel.

Tijdens de voorjaarsvakantie is het Stoommachinemuseum vanaf zondag 18 februari tot en met zondag 4 maart dagelijks geopend tussen 10 en 17 uur. Buiten de vakanties om is het museum op maandag gesloten.

Ook in 2018 zijn gedurende het jaar weer tal van speciale themadagen en evenementen. Zoals de maaldagen waarop de pomp van het gemaal gedemonstreerd wordt en superstoomdagen waarbij ook de machines op het buitenterrein draaien.

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4, 1672 HJ Medemblik
Telefoonnummer: 0227-544732
www.stoommachinemuseum.nl

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10.00 uur tot 17.00 uur.
Tijdens de schoolvakanties is het museum dagelijks geopend en onder stoom.

Toegangsprijzen
Jongeren (4-18 jaar): €5,00
Volwassenen: €7,50
Museumkaarthouders en Stoommachinemuseumvrienden: Gratis