HOORN - De dunne lijn tussen eerlijkheid en de waarheid wordt in het toneelstuk "De Waarheid" op een briljante manier blootgelegd door de vier acteurs. Is eerlijk zijn nu een deugd of niet, vragen niet alleen de vier spelers zich af, maar ook het publiek. Spil in het verhaal is Michel (Huub Stapel) die niet om een leugentje verlegen zit als het zijn ontrouw aangaat. Zelfs niet tegen zijn vrouw en beste vriend.

In het door de Franse auteur Florian Zeller geschreven stuk "La verité" uit 2011 zien we in de Nederlandse versie met name de ervaren Huub Stapel schitteren in een ontrouw-komedie met een zeer vlotte en knappe tekstbehandeling. Dat begint al bij de eerste scene als Michel (Huub Stapel) en zijn minnares Alice (Johanna ter Steege) na een vrijpartij in een hotelbed openen met sterke dialogen. Waar Alice vooral nog even wil genieten van het moment heeft Michel vooral haast vanwege een aanstaande vergadering en is hij ook nog eens zijn sok kwijt wat direct kolderieke situaties oplevert.

Wat volgt is een web van leugens waarin Michel steeds meer verstrikt raakt in confrontaties met zijn vrouw Laurence (Nanette Edens) en zijn beste vriend Paul (Ruurt de Maesschalk), de echtgenoot van Alice. Paul en Michel zijn al twintig jaar hartsvrienden, tennissen samen, en vertellen elkaar alles. Of toch niet helemaal?Stapel ontpopt zich in het stuk als een steeds grotere eikel en maakt van zich zelf van een dader een slachtoffer. Deze rol vervult hij met glans en ook de overige drie acteurs cirkelen met knappe welbespraakte conversaties om elkaar heen waardoor het publiek zich steeds verder inleeft.

De regie van Gijs de Lange is origineel evenals het decor waarbij het meubilair wisselend naar beneden het toneel op komt. Maar bovenal komt de meeste eer toe aan de vier acteurs en dan met name aan de excellerende Stapel.

"De Waarheid" van More Theater Producties is nog t/m 3 mei te zien in theaters door heel Nederland.

De Waarheid|
Gezien: 27-02-2019 in Schouwburg Het Park te Hoorn
Acteurs: Huub Stapel, Johanna ter Steege, Nanette Edens en Ruurt De Maesschalck
Regie: Gijs de Lange
Producent: More Theater Producties