HOORN - De Oud Hoorn Wallenwandeling start vrijdagavond 29 juni om 19:30 uur bij de Oosterpoort. Deelname is gratis.


Wallenwandeling

Wallen, muren en poorten, ze dienden allemaal om wie al binnen zijn veilig te houden en ongewenste vreemdelingen buiten te sluiten. Een laatmiddeleeuwse stad als Hoorn had ooit ook een rijke collectie aan dit soort verdedigingswerken. Heden ten dage is daar gelukkig nog voldoende van over om een mooie Oud Hoorn stadswandeling op te baseren.

De gidsen van Oud Hoorn nemen wandelaars mee in de verhalen over veranderende stadsgrenzen, stadsvernieuwingen en schutterijen. De wandeling begint natuurlijk bij de nieuwe Oosterpoort, een van de meest aansprekende vestingwerken in Hoorn, en gaat langs de oude Oosterpoort over de stadswallen richting het Doelenplein.

Het woord wal komt van het Latijnse ‘vallum’, een langgerekte versterking, zoals een aarden verdedigingswal of palissade. Hoorn kreeg z’n eerste omwalling in het jaar 1426. Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten koos Hoorn na een voorval de zijde van Philips van Bourgondië ten koste van Jacoba van Beieren. Bang voor een mogelijke aanval van haar aanhangers, begon Hoorn met het opwerpen van de eerste aarden verdedigingswal. Daarna volgden muren, torens en bastions met allemaal hun eigen verhalen.