BEVERWIJK - Drie acteurs die elkaar door en door kennen schitteren dit gehele voorjaar in de Nederlandse theaters met de voorstelling "Art" van de Franse schrijfster Yasmina Reza. Het stuk is al vaker op de planken vertoond en in 2014 was er nog een productie met Paul de Leuw, Hans Kesting in Edwin de Vries. In de nieuwe versie zijn de hoofdrollen voor Thijs Römer, Waldemar Torenstra en Frederik Bron en tijdens de try-out in het Kennemer Theater van Beverwijk blijkt dat zij deze rollen met glans vervullen.

"Art"is een eigentijdse voorstelling over kunst, vriendschap en bovenal over elkaar de waarheid durven te vertellen. Basis van het stuk is een compleet wit schilderij welke voor de lieve som van €120.000 is aangeschaft door Serge (Torenstra). Dit zorgt voor nogal wat ophef bij name bij vriend Mark (Brom), die niets ziet in het kunstwerk en zeker de vibratie niet voelt die Serge wel raakt. De derde vriend Ivan (Römer) lijkt in het stuk een soort van meeloper zonder een duidelijke mening. Waar hij door zijn vrienden, die het geheel voornamelijk zwart-wit zien nog wel eens voor slappeling wordt uitgemaakt, wordt hij door een groot deel van het publiek echter omarmd als een soort van held.

In de vijf kwartier die volgen wordt de vriendschap van de drie mannen getest in prachtige monologen, met soms harde woorden waaruit moet blijken of de jarenlange kameraadschap echt is of slechts een illusie. Zo werd "Art" een grimmige discussie doorspekt met veel humor. De drie steracteurs die hun strepen voornamelijk hebben verdiend op het witte doek en tv, blijken op de planken ieder uit te blinken in hun rol. De intense vriendschap die al sinds de middelbare school is ontstaan komt onder druk te staan en dit is voor het publiek zeer herkenbaar. Heeft immers niet ieder mens een vriendschap verloren of laten verwateren door elkaar nooit echt de waarheid te zeggen?

De voorstelling "Art" is nog t/m 7 juni te zien in theaters door heel Nederland.
In Noord-Holland zijn er voorstellingen in de volgende plaatsen:

AMSTERDAM DeLaMar Theater, zaterdag 9 maart 2019
LAREN Singer Theater, zaterdag 16 maart 2019
HOORN Schouwburg Het Park, woensdag 20 maart 2019
HILVERSUM Theater Gooiland, zaterdag 23 maart 2019
IJMUIDEN Stadsschouwburg Velsen, dinsdag 26 maart 2019
ALKMAAR TAQA Theater De Vest, donderdag 28 maart 2019
DEN HELDER Schouwburg de Kampanje, zaterdag 30 maart 2019
AMSTELVEEN Schouwburg Amstelveen, vrijdag 5 april 2019
HAARLEM Stadsschouwburg Haarlem, vrijdag 12 april 2019
BUSSUM Spant!, zaterdag 13 april 2019
HOOFDDORP Schouwburg De Meerse, woensdag 17 april 2019
PURMEREND Theater De Purmaryn, woensdag 8 mei 2019
AMSTERDAM De Meervaart, dinsdag 4 t/m vrijdag 7 juni 2019

Zie MORE Theater Producties voor tickets en meer info.