HOORN - Het Museum van de 20e Eeuw kijkt terug op een geslaagd jaar. Met 62.269 bezoekers in 2018 was sprake van een stijging van ruim 10 % ten opzichte van 2017. Ondanks de warme zomer dus toch een prachtig resultaat voor het nostalgische museum.

Directeur Hans Stuijfbergen roemt de inzet van de 70 vrijwilligers en 2 andere betaalde krachten. “Op alle afdelingen is hard gewerkt en zelfs op dagen met meer dan 500 bezoekers verliep alles goed. Afgelopen dagen rond Kerst en Oud en Nieuw hadden we een mooie eindspurt. En dankzij de goede omzet in de MuseumShop en de horeca kwamen we op een omzet van ruim 6 ton. We hebben afgelopen jaar veel aan de weg getimmerd en veel aan promotie gedaan. Dat had effect.”

Van Buurmannen naar Floris
Het succes in 2018 werd voor een deel bepaald door de tentoonstelling A JE TO (nog t/m 6 januari 2019 te zien) over de beroemde tv-helden Buurman & Buurman. “We kregen ontzettend leuke reacties van (groot)ouders en kinderen. We kijken er trots op terug. We hadden toch ook materiaal van het wassenbeeldenmuseum in Praag overgenomen en hebben de expositie nu kunnen doorverkopen. Hij zal in 2019 in Noord-Brabant te zien zijn.”

Op dit moment is er nog een expositie over de Flintstones te zien en vanaf februari komt er een tentoonstelling over de beroemde tv-serie Floris. Precies 50 jaar geleden was de ridderserie een enorm succes. Miljoenen kinderen én ouders keken naar de avonturen van Rutger Hauer (Floris) & Sindala. Met honderden unieke foto’s, filmfragmenten en objecten van musea en verzamelaars wordt er een nostalgisch geheel van gemaakt. Ook voor kinderen zal het een leuke en interactieve expositie worden.

25 jarig bestaan
In 2019 zal het Museum van de 20e Eeuw ook zijn 25-jarig bestaan vieren. Op 1 april (!) 1994 opende het museum de deuren in twee kaaspakhuizen aan de Bierkade. Sinds 2011 is het gevestigd in de voormalige gevangenis op het Oostereiland bij de haven van Hoorn.