HOORN - Op 3 oktober 2020 is het precies 30 jaar geleden dat Duitsland herenigd werd. Oost-Duitsland, de communistische DDR, voegde zich bij de Bondsrepubliek (West-Duitsland). In Hoorn staat het Museum van de 20e Eeuw hierbij stil met een lezing, een boek en een tentoonstelling.

Ter gelegenheid van 30 jaar Duitse eenheid geeft DDR-kenner Friso de Zeeuw op zondag 4 oktober om 11.00 uur voor MuseumTV een rijk geïllustreerde live presentatie. Deze lezing is rechtstreeks te zien op https://www.facebook.com/MuseumVanDeTwintigsteEeuw en later ook via het YouTube-kanaal van het museum. Hij vertelt dan niet alleen over het einde van de DDR, maar ook over de verschillende contacten die er tussen Nederland en de DDR waren.

Tentoonstelling verlengd.
De speciale expositie "De tastbare DDR" is nog tot en met 1 november 2020 te zien in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn. Honderden DDR-voorwerpen geven een beeld van het dagelijks leven in voormalig Oost-Duitsland. Daar is ook het gelijknamige boek te koop voor € 14,95, een speciale uitgave die alleen daar en via de webshop www.museumhoorn.com verkrijgbaar is.

Uniek boek over DDR
Hoe was het leven in de DDR, de staat die niet meer bestaat? In het rijk geïllustreerde boek "De tastbare DDR" vertelt Friso de Zeeuw over de Oost-Duitse werkelijkheid in de periode 1945-1990. Het kleurrijke resultaat staat haaks op de grauwsluier die de DDR meestal overdekt. De boek laat zien hoe de mensen 'er wat van wisten te maken', vaak improviserend en met ironie. De alomtegenwoordige communistische dictatuur (met de Stasi) had zijn tentakels in bijna alle onderdelen van de samenleving. De rampzalige planeconomie heeft niet verhinderd dat de industrie een breed palet aan kwaliteitsproducten voortbracht.

Het boek heeft een perfecte balans omdat het Ostalgie steeds in de context van de maatschappelijke en politieke realiteit van toen plaatst. De toegankelijke schrijfstijl, de thematische opbouw en de talrijke, sprekende afbeeldingen maken dit boek aantrekkelijk.

Gratis Trabant
Ter gelegenheid van 30 jaar Duitse eenheid krijgen kopers van het boek "De tastbare DDR" een gratis miniatuur Trabant, de bekendste auto uit de DDR, cadeau. Deze aanbieding geldt alleen bij aankoop in de museumwinkel, niet bij een bestelling via de webshop!
Meer info: www.museumhoorn.nl