HOORN - De Halve Maen viert de opening van het nieuwe seizoen op 7 en 8 april. Van 12.00 tot 17.00 uur zijn er op en rond het schip allerlei leuke activiteiten voor jong en oud. Het thema van dit jaar is ‘De ontmoeting tussen twee werelden’.

Het seizoen wordt geopend met pakkende verhalen van authentiek geklede 17-eeuwse zeelieden en een ontmoeting met schipper Hudson. Er wordt historisch gekookt op de vuurkist aan boord en je kunt bekijken hoe zeemanskleding uit de 17e eeuw wordt gemaakt. Stap aan boord en ontdek hoe het leven van een zeeman er in 1609 uitzag!

Ontmoeting tussen twee werelden
Het thema van dit jaar gaat over de ontmoeting tussen twee culturen. Leer alles over de inheemse bevolking die schipper Hudson op zijn reis ontmoette en de handelsrelaties die daaruit ontstonden. De reis van Hudson naar de nieuwe wereld is het opstapje van de Nederlanders over zee en de stichting van Nieuw Amsterdam, het huidige New York. Henry Hudson kwam tijdens zijn reis indianen tegen die graag handel met hem wilden drijven. Bij de Halve Maen is van wilgentenen een indianentent gemaakt, zoals de indianen die destijds ook hadden.

Het nieuwe seizoen
Waarom wilden de indianen met Nederlanders in contact komen? Waarom was ijzer zo populair? Hoe was het leven aan boord? De ontmoeting van culturen is een bron voor vele verhalen die in het nieuwe seizoen verteld worden. Daarnaast is er in het nieuwe seizoen elke zondagmiddag een andere activiteit te doen. In april staat ‘koken aan boord’ centraal. In deze maand wordt ook letterlijk gekookt op het schip.

Praktische informatie
Museumschip de Halve Maen is het enige nagebouwde VOC-schip uit de 17 e eeuw in Nederland dat ook echt zeilt. Een bezoek aan de Halve Maen bestaat uit een rondleiding of het gebruik van een audiotour aan boord en het bezoek aan het Centrum Varend Erfgoed. Daar komt u alles te weten over Hoorn en het water. Voor het openingsweekend gelden de normale toegangsprijzen. In april is het schip in het weekend te bezoeken. In mei en juni kunt u het schip van woensdag t/m zondag bezoeken. In het hoogseizoen , juli en augustus, is het schip elke dag te bezoeken. De openingstijden zijn van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.halvemaenhoorn.nl