HOORN - Anneke Helder woont en werkt in Wognum. Zij ervaart de natuur, zowel in haar directe omgeving als tijdens reizen in het buitenland, als een blijvende bron van inspiratie en verbeelding. In haar werkwijze zijn tekeningen veelal de eerste weerslag en vormen vervolgens het uitgangspunt voor haar schilderijen.

Zij realiseert deze schilderijen doorgaans op doek met acrylverf en geeft zo in een geheel eigen beeldtaal een interpretatie van het landschap. Dit wordt als het ware gereduceerd tot sterk geabstraheerde en 'eenvoudige' vormen en tekens. De sobere toepassing van kleur in haar schilderijen is bovendien kenmerkend en versterkt slechts de ogenschijnlijke eenvoud.

Zij beoefent in haar werk de kunst van het weglaten om vervolgens de essentie bloot te leggen. De kunst van het weglaten is ook vormen benutten, kijken met een analistenoog. Het werk van de kunstenaar krijgt daardoor een monumentaal karakter. Een detail in het landschap of een suggestie daarvan, wordt op minimale wijze geregistreerd. De vormentaal, het lijnenspel van licht en donker, subtiel aangevuld met kleur, zijn echter steeds ter ondersteuning van de compositie.

De expositie is te zien vanaf maandag 8 januari t/m vrijdag 4 mei 2018, van maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren.

Schilderijen van Anneke Helder
Anneke Helder heeft een eigen beeldtaal om natuur en landschappen weer te geven. In haar werk balanceert ze op het grensgebied tussen figuratie en abstractie.
www.annekehelder.nl